Jak na bezpečnější potraviny?

 

Udržujte čistotu.
Myjte si ruce před manipulací s potravinami a často během přípravy jídla.
Myjte si ruce po použití toalety.
Myjte a čistěte všechny plochy a zařízení používané na přípravu jídel.
Chraňte prostory kuchyně a jídlo před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.

 Proč?

I když většina mikroorganismů nezpůsobuje nemoci, nebezpečné mikroorganismy můžeme najít v půdě, vodě, u zvířat i u lidí. Tyto mikroorganismy se přenášejí rukama na utěrky a nářadí, především na deskách na krájení a i ten nejmenší kontakt je může přenést do jídla a vyvolat nemoci, způsobené jídlem.

 

Oddělujte syrové a uvařené

Oddělte syrové maso, drůbež a mořské živočichy od ostatních potravin.

Používejte oddělené nářadí a pomůcky, jako např. nože a krájecí desky pro manipulaci se syrovými potravinami.

Uskladňujte jídlo v kontejnerech - obalech, abyste zabránili kontaktu mezi surovinami a připravenými jídly.

 

Proč?

Syrové potraviny, zejména maso, drůbež a mořští živočichové, jakož i jejich šťávy, mohou obsahovat nebezpečné mikroorganismy, které se mohou přenášet na ostatní potraviny během přípravy jídel a skladování.

 

Důkladně uvařte

Potraviny důkladně uvařte, především maso, drůbež a mořské živočichy.

Jídla, jako jsou polévky a vývary, přiveďte k varu a přesvědčte se, zda bylo dosaženo teploty nejméně 70 ˚ C, u masa a drůbeže se přesvědčte, zda šťáva je čirá a ne růžová. Ideální je používat teploměr.

Uvařené pokrmy důkladně přihřívejte.

 

Proč?

Správné vaření zabíjí téměř všechny nebezpečné mikroorganismy. Studie prokázaly, že vaření potravin při teplotě 70 ˚ C může pomoci zajistit jejich bezpečnost pro konzumaci. Potraviny, které vyžadují zvláštní pozornost, jsou mleté maso, rolované pečené maso, velké kusy masa a celá drůbež.

 

Skladujte potraviny při bezpečné teplotě

Nenechávejte uvařené potraviny při pokojové teplotě více než 2 hodiny.

Rychle zchlaďte v lednici všechny uvařené a zkáze podléhající potraviny (nejlépe pod 5 ˚ C).

Před servírováním udržujte jídlo horké (více než 60 ˚ C).

Neskladujte jídla příliš dlouhou dobu, dokonce ani v chladničce.

Nerozmrazujte potraviny při pokojové teplotě.

 

Proč?

Mikroorganismy se mohou množit velmi rychle, pokud se potraviny skladují při pokojové teplotě. Tím, že se teplota udržuje na hodnotě pod 5 ˚ C nebo nad 60 ˚ C, se růst mikroorganismů zpomaluje nebo zastavuje.

Některé nebezpečné mikroorganismy se však rozmnožují i při teplotě pod 5 ˚ C.

Používejte nezávadnou vodu a suroviny.

Používejte nezávadnou vodu, nebo ji upravte tak, aby byla bezpečná.

Vybírejte si čerstvé a zdravé potraviny.

Vybírejte si potraviny, které byly vyrobeny bezpečnými postupy, jako je například pasterované mléko.

Myjte ovoce a zeleninu, hlavně pokud je jíte syrové.

Nepoužívejte potraviny, kterým uplynula doba trvanlivosti.

 

Proč?

Suroviny, včetně vody a ledu, mohou být kontaminovány nebezpečnými mikroorganismy a chemikáliemi. Toxické chemikálie se mohou vytvářet v poškozených a plesnivých potravinách. Péče při výběru potravin a jednoduché opatření, jako například mytí a loupání, mohou snížit rizika.

ZNALOST = PREVENCE

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus