Zázrakem lze nazvat už samotný rychlý růst, ale také množství látek v ní obsažené, které lidské tělo potřebuje. Řeřicha obsahuje především výrazné množství látek - obsahuje potřebnou dávku železa, vápníku a kyseliny listové a také vitamíny A, B3, C a K.
Řeřicha má navíc povzbuzující účinky, překonává únavu, je zdrojem antioxidantů. Dále je spolehlivým lékem při vykašlávání a při trávicích obtížích. Toto jsou zřejmě její největší přednosti, kromě toho však mnozí tvrdí, že má i protirakovinné účinky. Řeřicha se připisují zásluhy za spolu vyléčení rakoviny plic a také má pozitivní účinky v boji proti snížené činnosti štítné žlázy. Tato rostlinka také pomáhá nastartovat metabolismus a účinně bojuje proti různým onemocněním, například proti cystitidě, zánětu močového měchýře.
Receptů s řeřichou je skutečně mnoho; od klasického natřeného krajíce chleba s nastrouhanou řeřichou, řeřichovou pomazánkou až po řeřichové koláče. Řeřicha neodmyslitelně patří k sýrům, rajčatům, rybám, masu. Hodí se i jako přísada do špaget s vajíčky.
Špagety se řeřichou, rajčaty a sýrem
Ve velkém hrnci uvařte špagety spolu se špetkou soli. Nechte špagety odtéci a mezitím na pánvi ohřejte olivový olej. Přidejte česnek a mleté červené koření a vařte na mírném ohni asi 3 minuty. Nyní přidejte i rajčata a vařte je na mírném ohni, dokud nezačnou pouštět šťávu, přibližně 2 minuty; přidejte řeřichu a povařte minutu. Na talíř si připravte uvařené špagety a tuto směs přidejte k nim. Na vrch můžete jídlo ozdobit ještě nastrouhaným sýrem či řeřichou. K tomuto jídlu se skvěle hodí kvalitní bílé víno nebo minerální voda.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu