Černý rybíz - černá vitamínová bomba

Natrhat si v létě čerstvý rybíz se vyplatí! Vitamíny v nich posílí imunitu, zaženou bolesti v krku, vláknina pomůže trávení a výborná chuť potěší mlsné jazyky. Obcházíte v zahradě rybízové ​​keře bez povšimnutí? Chyba! Drobné bobulky v sobě skrývají množství vitamínů a minerálních látek prospěšných zdraví. Chutnají vám jen červené a bílé? Nepohrdněte ani černými, jsou nejzdravější.

Bobule proti průjmu 

Názory na černý rybíz se liší. Zatímco někomu specifické aroma a chuť vyhovují, jinému vadí. V každém případě tmavé bobule patří k nejzdravějšímu ovoci. Využívat je jen na zdobení koláčů a zmrzlinového nebo pudinkového poháru je škoda. Pokud si dopřejete sto gramů černého rybízu, hravě překročíte denní dávku vitamínu C. Jejich pravidelná konzumace výborně posiluje imunitu, což není ani v létě na škodu. Kromě toho jsou skvělým zdrojem vitaminu E, vitaminů skupiny B a železa. Po bobulkách můžete sáhnout i při zdravotních potížích, stejně jako borůvky pomohou při průjmu a uleví při problémech s trávením. Na organismus působí močopudně a často se využívají při léčbě zánětu močových cest. Díky rutinu a citrínu jsou tmavé bobule vhodné pro lidi s křečovými žilami. Čaj ze sušených plodů a listů pijte při bolestech v krku nebo zvýšené teplotě.

Dobrá, málo kalorická chuť 

Při svých tmavších kolegyních se nemusí stydět ani barevnější sestry. Přestože v červených a bílých odrůdách je méně vitamínu C, jsou bohaté na draslík a vlákninu. Všechny druhy rybízu obsahují flavonoidy a polyfenoly, které mají výborný antioxidační účinek. Zejména dámy, které si potrpí na štíhlou linii, potěší, že bobule nejsou kalorické! Sto gramů ovoce má v průměru jen sto čtyřicet kilojoulů. Podobně jako jiné bobulové ovoce, ani rybíz není vhodný k dlouhodobému skladování. Ideální je, když si na nich pochutnáte přímo u keře a co se nevejde do žaludku, můžete dále upravit.

Šťáva, sirup nebo víno 

Pokud máte odšťavňovač, vychutnejte si zdravý nápoj. Chcete si letní ovoce dopřát i v chladnějších měsících? Udělejte si sirup. Kromě odstraňování stopek rybízu potřebujete vodu, cukr a kyselinu citrónovou. Pro přípravu šťáv a sirupů jsou ideální černé bobule, v některých domácnostech z nich vyrábějí i víno. Chuťovkou je chlebíček s máslem a rybízovou marmeládou.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Pokud máte rádi kávu - pijte ji

O vhodnosti a nevhodnosti kávy se napsalo již mnoho článků, neustále se o ní polemizuje a je předmětem mnoha...
více…

Vitamíny - jsou vždy prospěšné našemu tělu?

V zimě proti chřipce, na jaře proti únavě, v létě na dobré opálení, na podzim proti depresi. Jsou všelékem a...
více…

Jak si zdravěji osladit život?

Pokud se chcete stravovat rozumněji, nečekejte na novoroční předsevzetí. Začněte vánočními koláči. Vyměňte...
více…

Med - sladká medicína

Umíte si vybrat správný med? Zatímco medovicový je výborný pro astmatiky, lipový může způsobit bušení...
více…

Zelí jako všelék

Jestliže bylo zelí ve vaší kuchyni dosud pouze občasný host, udělte mu permanentku. Zelí je staletí považováno za...
více…

Co ještě třeba nevíte o vejcích?

Pokud si myslíte, že vaše vejce budou mít určitě skvělou chuť, neboť mají krásný oranžový žloutek, jste...
více…

Káva - je to lék nebo droga?

Umíte si představit den bez kávy? V malých dávkách má na organismus pozitivní účinek. Ne však obarvená voda...
více…

Šípek - různé druhy využití

Červené korálky podzimu nevyužívejte jen na dekoraci. Vyčarujte si z nich zdravé lahůdky. Vitamin C zůstane v...
více…

Jak rozlišit prospěšné a škodlivé emulgátory neboli éčka?

Máte celulitidu? Na vině jsou éčka! Možná to zní jako nesmysl, ale někteří odborníci to skutečně...
více…

Léčivé bylinky nejen do čajů, vyzkoušejte bylinkové tinktury.

Otravuje vás na podzim melancholická nálada? Zažeňte ji třezalkovou tinkturou. Na bércový vřed vyzkoušejte...
více…