Pokud jste chřest ještě neochutnali, určitě to letos napravte. Výživných látek má opravdu požehnaně. Bohatý je zejména na vitamíny C, E, B2 a B1 a minerální látky jako draslík, hořčík, železo. Za specifickou nahořklou chuť jsou zodpovědné éterické oleje a saponin. Pro vysoký obsah vody a málo kalorií ocení chřest nejen labužníci, ale i dámy, které sní o svůdných křivkách. Snadno ho strávíte a navíc vám vylepší hladinu cholesterolu v krvi. Abyste si nenápadnou zeleninu skutečně vychutnali, musíte si dát pozor a donést si z obchodu čerstvé výhonky. Jak je poznáte? Svěží chřest má lesklý bílý, zelený, případně fialový odstín. Sivožluté zabarvení nebo hnědé skvrny napovídají, že je starý. "Paličky" mají být pevné, ne ohebné, a lístky na hlavičce zavřené. Ideální je, když si chřest koupíte přímo v pěstitelské stanici. Pokud nemáte takovou možnost, najdete ji i v supermarketech. Porozhlédněte se však raději po českých produktech, které nemají za sebou příliš dlouhou cestu do obchodu.
V chladničce skladujte chřest přibližně čtyři dny. Pokud ho uskladníte, výhonky neloupejte a překryjte je vlhkým hadříkem. Oloupejte ho vždy až těsně před přípravou, použijte klasickou bramborovou škrabku. Postupujte ve směru od hlavičky a před vařením odstraňte i případné zdřevnatělé konce. Možnosti úpravy jsou velmi široké, po uvaření můžete chřest zapékat, využít jako přísadu do zeleninového salátu nebo připravit jako polévku. Pokud se chystáte použít výhonky do salátu, pokrájejte je ještě před vařením.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu