Japonská kuchyně

Japonská kuchyně je výborná. Má blahodárný vliv na zdraví, vitalitu a dlouhověkost člověka. To je také jeden z důvodů proč se velice rychle v posledních letech rozšířila do celého světa.

Samozřejmě může někoho odrazovat pomyšlení, že by pojídal syrové ryby, ale Japonská kuchyně není jen na nich založená. I když Japonci syrové ryby mají moc rádi. Základem této kuchyně je hlavně rýže, která je součástí ve většině pokrmů. V Japonsku se vám nabízí hned několik možností jak se najíst. Velice záleží, kolik chcete za jídlo utratit a na co byste měli chuťku :-) a hlavně čas.

Samozřejmostí je, že s kvalitou stolování je bohužel cena vyšší. Ale naopak za malý oběd v plastikové krabičce, který si zakoupíte v chladícím boxu japonské samoobsluhy zase neutratíte mnoho. Všeobecně platí, že restaurace a jiná stravovací, stolovací místa vám nabídnou velice chutná a kvalitní jídla s příjemnou, usměvavou obsluhou a hlavně vysokými hygienickými normami. Většinou je v Japonsku voda z kohoutků pitná.

Tipy na některá jídla:

Nejznámějším a nejoblíbenějším je pokrm „Sushi“, které byste měli sníst na jedno nebo dvě kousnutí. Sushi se jí jak jinak než hůlkami. Sushi je opravdu syrová ryba, především losos, krab, chobotnice, kreveta, garnát a někdy i rybí jikry. Ve většině případů bývají spojeny proužkem mořské trávy a trochou lepkavé rýže. Potom se dochucují sojovou omáčkou a kořením Wasabi. Sushi se dělá na různé způsoby a je vynikající. Pokud jednou ochutnáte, tak si tento pokrm zamilujete.

Dalším oblíbeným pokrmem jsou čínské nudle, které jsou vařené ve vepřovém vývaru s kousky vepřového masa. Do pokrmu se přidává špenát a pórek. Jídlo se podává v misce, z které se jí hůlkami a vodu z misky vysrkáte. Velice známá v Evropě je i kari rýže. Je to opět vařená rýže, která je politá kari omáčkou s dušeným masem. Toto jídlo se nandává na tácek nebo talíř, ale jí se všudypřítomnýma hůlkami. Za ochutnání určitě stojí i Yakitori. Jsou to malé kousky kuřecího masa se zeleninou, které je grilováno na jehlicích/špízy. Jakmile je tento pokrm hotový, stáhne se z jehlice a podává se na talíři, buď samotné, nebo s rýží. Opět se jí hůlkami. Velice populární je v Japonsku také Oyako Domburi. Opět je to rýže, která je zalitá kuřecím masem vařeným ve vejci s cibulí. Toto jídlo se podává v misce a posypává se buď mořskou travou, nebo zelenými natěmi z cibule. Zase hůlky :-).
Restaurace v Japonsku dělíme do několika různých druhů. Nejen podle jejich zaměření ale i podle kvality.

Tipy restaurací:

V některých restauracích si při jídle a pití můžete zazpívat karaoke, jindy najdete restauraci, která je pod otevřeným nebem a má překrásný výhled, nebo si můžete zajít do typicky japonské restaurace, kde najdete nízké stolky s polštářky namísto židlí. Navštívit můžete i restauraci kde jsou do stolů zabudované velké plotny a můžete si z objednaných surovin sami upéct pizzu.

Prvotřídní restaurace ale najdeme většinou jen v hotelech s vyšší úrovní, nebo v těch reprezentačních čtvrtí města. Jsou to např. Ginza v Tokiu, Asaka a Aoyama. Gurmáni si zde přijdou na své. Mohou ochutnat nové chutě, které ještě neochutnali. Veliká je i nabídka pití a různých jídel s nejednou specialitou. V těchto restauracích je samozřejmostí, že veškerý personál vč. obsluhy je na špičkové úrovni.

Oblíbené jsou cenově dostupnější restaurace, které najdete v celkem hojném počtu v suterénech kancelářských budov, v nákupních halách, u metra a vlaku či v odlehlejších ulicích. Pozor! V pracovních dnech jsou tyto restaurace v době oběda celkem přeplněné, neboť je zaplavují lidé z kanceláře. Ve většině případů si Japonci v těchto restauracích objednávají tzv. “teishoku“. Je to komplet servírovaný na tácu.

Skoro všechny restaurace vystavují plastové repliky svých nabízených jídel a jejich ceny ve výloze. Sotva jdete kolem, hned na něco dostanete chuť. Takže výborná psychologie prodeje:-). Pro cizince je to i výhoda, neboť jen ukáží na pokrm, který chtějí ochutnat. Můžete se setkat místo plastových replik i s fotografií.
Restaurace a rychlé občerstvení, které najdete skoro všude, jsou obdobou našich bufetů. Pokud nechcete moc utrácet a dobře se najíst je to tu pro vás. V nabídce těchto restaurací a občerstveních najdete jak tradiční japonské jídlo, tak i hamburger s hranolkama. Opět ceny se pohybují podle lokality a kvality restaurace. Rozdíly ale nejsou až zas tak vysoké.

Ale úplně nejlevněji se najíte, pokud si koupíte hotové jídlo v plastovém kelímku, které se prodává v supermarketech nebo v samoobsluhách. Toto jídlo se skládá většinou z rýže, kousky sushi, masa, ovoce či zeleniny. Samozřejmostí v balení jsou hůlky.

Servírování jídla a konzumace:

Japonci mají v oblibě kalíšky, mističky, tácky aj. Jejich stůl při stolování je velice často zaplněn nádobím ale každý kousek jídla má svou misku nebo talířek. Je to proto, aby se nesmíchaly chutě. I na odkládání hůlek dostanete malý talířek. Budete-li jíst například s přáteli mísu salátu, kterou si objednáte, dostanete velikou mísu salátu doprostřed stolu, ze které si každý odebere do své misky. Ke každému jídlu, které si objednáte, dostanete ubrousek, který je vlhký a teply, zabalený v igelitovém sáčku. Pozor! Do ubrousku si před jídlem utřete ruce. To abyste stolovali s čistýma rukama. K jídlu dostanete hůlky, které jsou nádherně malované-v lepších restauracích, nebo obyčejné dřevěné, které jsou zabaleny v papíru.

Pokud ale neumíte jíst hůlkami, může to být v Japonsku dost velký problém. Před cestou do této země si určitě vezměte raději svůj příbor. Ve většině restaurací vám příbor sice ochotně donesou, ale je plastový. Pokud jste s hůlkami začátečník, doporučujeme používat ty obyčejné. Mají drsný povrch a jídlo z nich tolik neklouže. Nebo můžete zkusit nenápadně sledovat ostatní lidi, jak s hůlkami manipulují a jak jídlo nabírají. Jakmile přijdete na ten správný styl, budete si jídlo užívat. Pokud budete jíst polévku, můžete vodu vysrkat. Pro Evropany je to nezvyklé, ale pro Japonce je to známka dobrého apetitu a vyjádření pochvaly pro kuchaře. Při jídle nikam nepospíchejte. V Japonsku se lidé při konzumaci jídla rádi zasmějí a komunikují spolu.

Nápoje:

K jídlu nebo jen tak na chuť se často objednává víno, saké, pivo, shochu, různé koktejly nebo whisky. Velice málo bublinková voda nebo jen voda.
Saké: V Japonsku se vyrábí jedinečné víno z rýže, které se prodává ve velkých lahvích v obchodech s lihovinami. Dostanete jej ale naservírováno v malých keramických džbáncích a potom si ho naléváte do malinkých keramických hrnečků. Je jen na vás jaké ho budete pít. Jestli studené nebo teplé, sladší nebo sušší. Vyberte si jakoukoliv variantu ale k Japonské kuchyni je výborné a dodá vám tu správnou atmosféru a chuť.
Pivo: Pivo je nejpopulárnější pití v Japonsku. Naservírují vám ho v lahvích, které mají různou velikost – malá 330ml, střední 500ml, velká láhev 633ml. V barech či hospůdkách se setkáte jen s malým a středním balením. V létě jsou v Japonsku velice populární pivní zahrady, které se nacházejí na střechách hotelů nebo obchodních domů, před restauracemi aj. Zde si můžete posedět u natočeného piva. Cena opět záleží na značce a velikosti láhve či džbánu.
Snochu: Je destilát, který se vyrábí ze sladkých brambor, cukrové třtiny, pšenice a jiných základních surovin, které se používají k výrobě vodky. Snochu se buď přimíchává do koktejlů, nebo se pije jako vodka. Toto pití je velice populární mezi mladýma lidmi. Snochu najdete v každém japonském baru za celkem rozumnou cenu.
Víno: Velice oblíbené je čínské víno Lao Chu, které je servírováno v čínských restauracích. V nabídce je v Japonsku domácí i dovážené. Červené, bílé, sladčí nebo sušší. Je to tak jako všude jinde.
Whisky: Většina lidí v Japonsku ji pije s minerální vodou a ledem. Cena opět záleží na kvalitě lihoviny.
Zelený čaj: Bez zeleného čaje se Japonci neobejdou. Tak jak my pijeme minerálky, vodu nebo různé limonády, tak si v Japonsku nalijí zelený čaj. V této zemi je v prodeji studený v plastových lahvích absolutně všude. Zelený čaj je známý pro svůj obsah antioxidantů, které zabraňují především tvorbě rakoviny. Pozor! V kombinaci s mlékem tyto účinky čaj ztrácí.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články