Základem kuchyně na Srí Lance je kuchyně indická což znamená, že zde najdete hlavně rýži, a to jak smaženou, dušenou, vařenou či neloupanou, a mnoho variací kari, které může být i hodně ostré.
Kari se používá k dokořenění pokrmů z masa, ryb a zeleniny. Každé kořenící kari je originál. Základem je kurkuma, zázvor, pepř, koriandr, kmín a čili, ale přidává se i muškátový oříšek, skořice nebo hřebíček. Pikantnost jídel si můžete zvýšit, když si do pokrmu přidáte pálivou pastu červené barvy „pol sambol“, která se skládá z nastrouhaného kokosu a chili.
K rýži nebo nudlím se na Srí Lance podává maso, ryby, krabi, humři, krevety, chobotnice, sépie a vůbec všechny mořské plody, na stole vám nebude nikdy nechybět salát, zelenina - mrkev, cibule, mladý pórek a tropické ovoce ananas, papája, mango a banány, od konce března avokádo, mango, durian, chlebovník, liči.
Na trhu si na Srí Lance můžete koupit i mandarinky, jablka, hrušky a hroznové víno. Velice oblíbené jak turisty, tak i místními lidmi jsou paštiky či masové kuličky, pittu. Je to směs rýže a strouhaného kokosu, nebo mallung což je restovaná směs rozdrcené listové zeleniny a strouhaného kokosu. Dalším oblíbeným jídlem je parripa - hustá polévka nebo kaše z červené čočky, jako specialitku vám nabídnou hopper - menší omeletu naslano – s vejcem naměkko, nebo nasladko – s medem a jogurtem, nebo placku s náplní, pod názvem rotta, která je plněná masem, chilli, cibulí slaninou, vejcem aj. Z moučníků vedou na Srí Lance wattalappam - pudink s karamelem, tvarohem a medem, a některý je dochucen kardamomem, kiri peni což je tvaroh s medem nebo sirupem, nebo aluva - koláč z rýžové mouky se sirupem a kešu a jiné dobroty.
Z nealkoholických nápojů zde naleznete Sprite, Fanta či Coca Cola, Pepsi Cola a Kik Cola, džusy a citronová limonáda. Led do nápojů vám nedoporučujeme. Místní lidé s oblibou pijí šťávu z čerstvého kokosu. Prodavač odsekne na kokosu špičku přímo před vámi a nabídne i brčko. Dávejte si ale pozor, aby ho vzal z originálního balení. Z čerstvého ovoce (banánu, ananasu, limetek ap.) vám bleskem připraví koktejly, ale na Srí Lance automaticky s přídavkem soli. Pokud ji nechcete, musíte na to předem upozornit.
Národním nápojem na Srí Lance je srílanský čaj /cejlonský/, který je známý po celém světě. Pije se zde jako silný čajový odvar s horkým mlékem a cukrem. Občas si místní lidé do čaje přidávájí zázvor nebo kardamom. Káva zde nestojí vůbec za řeč. Pivo na Srí Lance najdete také, dokonce i z místního pivovaru Nuwara Eliya Breweries a z pivovaru McCallums v Negombu, ale je celkem drahé. Hodně se zde pije palmové víno v různé kvalitě a s různým obsahem alkoholu a pálenka z palmového vína.
Hotely na Srí Lance vám nabídnou výběr mezinárodní kuchyně obvykle formou bufetu, ale nabídka odpovídá kvalitě resortu. Mnoha turistům nevyhovují ostrá jídla s neodmyslitelným chilli a dalšími pálivými přísadami, nabízejí se i pokrmy nepálivé. Pokud se ale nejedná o bufet, musíte při objednávce, svůj požadavek několikrát zopakovat.
Na ostrově se běžně setkáte i s kuchyní německou, italskou či britskou. Ve většině případů mají restaurace menu i v angličtině. Ceny jídel jsou nízké, ale příprava trvá hodně dlouho. Ideální je objednat si jídlo předem. Turistům je somaticky nabídnutý příbor. V restauracích se srílanskou kuchyní jedí místní obyvatelé tradičním způsobem což je, že si z velké společné mísy rýže s masem či rybou naberou na talíř, přidají si vybranou omáčku z mističek rozložených kolem mísy, a potom jedí pravou rukou rýži smíchanou s omáčkou. Levá je nečistá. Mistička s vodou na stole slouží vám i místním lidem k umývání prstů.
Stánků, které vám nabídnou občerstvení na ulici je velké množství. Pokaždé vám doporučujeme zhodnotit čistotu stánku, způsob zacházení s jídlem a čerstvost ingrediencí. Zásadně se vyhněte nedostatečně tepelně zpracovanému masu, rybám a vejcím. Pokud nemáte až zas tak rádi pálivá jídla, zkuste sausage bun, což je kuřecí párek zapečený v rohlíku ze sladkého těsta.
Ve venkovských restauracích vás vyjde jídlo kolem 450 – 600 Rs za oběd nebo večeři. V Colombu počítejte s dvojnásobkem i více, dle kvality restaurace. Za lehké jídlo v bufetu u silnice je cena za jídlo kolem 150 Rs. Také ve vegetariánských restauracích zaplatíte nižší cenu. Hlavní jídlo stojí kolem 200 Rs.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu