Kuchyně Saúdská Arábie

Arabskou kuchyni rozdělujeme dle polohy jednotlivých zemí, a to na země Blízkého východu - Irák, Jemen, Jordánsko, Libanon, Sýrii, země Perského zálivu - Bahrajn, Kuvajt, Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty, Katar, Omán, a Afriku - Egypt, Libye, Tunis, Alžír a Maroko.

My se v tomto článku zaměříme na kuchyni v Saúdské Arábii. Arabská kuchyně je velmi pestrá kuchyně, která využívá ohromné množství zeleniny, ovoce, čerstvých bylin a koření. Toto všechno je nepřetržitě k dostání na zdejších trzích. Kromě běžně známých druhů zeleniny je Saúdská Arábie velice významným konzumentem oliv, kapary, baklažánů /lilků/ a jedlého ibišku /okra/.

Z mas se v Saúdské Arábii nejvíce konzumuje maso jehněčí a skopové, hovězí už méně. Vepřové maso se zde nejí vůbec. Toto maso je pravověrným muslimům zakázáno. Naopak drůbež je v této zemi hodně oblíbená, a ryby se zde konzumují velmi málo. Není to způsobeno tím, že by měli k rybímu masu Arabové odpor, ale tím, že je maso obecně v Saúdské Arábii považováno za luxusní pokrm, a maso rybí patří k tomu největšímu luxusu.

Tradičním pokrmem v každé arabské kuchyni, který při stolování nesmí chybět, je arabský chléb pita. Tento chléb se jí buď jen tak, nebo se konzumuje plněný. Většinou se plní hummusem, což je kaše z cizrny.

Tradičním základem velkého množství pokrmů, které vám Saúdská Arábie nabídne, je kuskus. Tyto kuličky, které jsou z pšeničné krupice, se zde vaří s mlékem, nebo se podávají jako dezert s ovocem. Kuskus se v Saúdské Arábii dává také do salátů, podává se také s vařenou zeleninou, luštěninami anebo masem. Dalším typickým pokrmem v této zemi je faláfe. Je to podobné jídlo našim karbanátkům. Arabská verze je však výhradně zeleninová. Jedná o starobylé vegetariánské jídlo, které pocházejí z Egypta. Hlavní ingrediencí faláfe je cizrna, a tím pádem je jídlo bohaté na proteiny a vitamíny.

Za ochutnání v Saúdské Arábii stojí jistě i místní mňamkózní masitá pochoutka kebab. Ten se zde  připravuje z jehněčího či z drůbežího masa.

Tradiční arabské jídlo z jakékoliv země je časově celkem náročný obřad, který začíná podáváním  mezzé, což jsou bohaté zeleninové i masové předkrmy. Tyto předkrmy se podávají jak studené, tak i teplé. Někdy potom následuje polévka, a po ní hned hlavní chod. Ten se skládá většinou z nejrůznějších druhů zeleninových kaší a kousků rožněného masa.

Jídlo místní obyvatelé nejčastěji zapíjí kávou, a dokonce i pití kávy má své zákonitosti. Nejprve přichází na řadu káva bílá. Je to odvar z okvětních lístků pomerančovníků nebo růží, která napomáhá k dobrému zažívání. Klasická silná arabská káva příjde na řadu až úplně nakonec.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články