Kuchyně v Malajsii

Ve světě je Malajsie považována díky svému smíšení ras, kultur a náboženství za gastronomický ráj.

Základem malajské kuchyně je rýže, kterou místní obyvatelstvo kombinuje nejčastěji s rybami, masem, zeleninou a různými omáčkami. Počítejte s tím, že je jídlo celkem hodně kořeněné a tím pádem i ostré.

Tou nejlevnější variantou jak se najíst, jsou pouliční vyvařovny. Tam se můžete najíst zhruba od 3RM /18 korun/ a výše. V těchto vyvařovnách vám nabídnou fantastické a občas neuvěřitelné kombinace. V některých pouličních jídelních stánku si můžete jídlo i přímo nabrat. Potom vám prodejce spočítá nějak cenu, je záhadou jak, ale i tak nezaplatíte mnoho. Ochutnat můžete jídlo malajské, indonéské, indické, thajské i filipínské. Pokud byste neměli na nic takového chuť, můžete si zajít do McDonaldu na cheesburger. Ale byla by to velká škoda.

Alkoholické nápoje jsou trochu dražší a jejich výběr není moc velký. Za třetinku piva v restauraci zaplatíte zhruba kolem 60,-Kč. V pouliční vyvařovně si koupíte pivo /0,75l/ za 70,-Kč – zhruba 10RM. Pokud byste měli chuť na víno, počítejte ještě s vyšší cenou. Za 2dc zaplatíte v restauraci kolem 12RM a více. Víno je obecně silnější a na levnou Malajsii je jeho cena závratná. Nealkoholických nápojů ale naleznete v Malajsii velké množství.

Pokud uvidíte na ulici hlavně mimo velká města nápis „Kedai kopi“ nebo pouze „kopi“, znamená to, že si můžete dát vynikající čajík. Samozřejmostí je, že v takovém podniku dostanete i jídlo a je zde i bohatý výběr nealkoholických nápojů. Pokud patříte mezi noční sovy, které po celých nocích poletují po různých barech, pak v Malajsii narazíte. Při troše hledání nějaký ten zašitý bar naleznete, ale nebude to žádný go-go bar. Pokud budete ubytováni ve větším hotelu, téměř vždy tam naleznete bar i restauraci.

Tradičním malajským jídlem je sataj. Jsou to orestované kousky hovězího a skopového masa, které je podáváno s plátky okurky, cibule a rýží. Něco jako u nás ražniči. Určitě ale musíte ochutnat Nasi Lemak.Je to nejoblíbenější snídaně Malajců a skládá se z rýže, která je uvařena v kokosovém mléce a je podávána s ančovičkami, plátky okurky a kousky vařeného vejce.

Tuto pochoutku si můžete objednat i v jednodušší verzi nebo v rozšířené verzi. Jednoduchá se podává zabalená do banánového listu a rozšířená verze se servíruje například s kuřecím či hovězím masem, krevetami, sépiemi a jinými plody moře. Milovníci palačinek si mohou dát Roti Canai, což je malajská verze palačinek. Tato lahůdka se podává buď s kuřecím na kari, nebo sladkou oblohou.

Nesmíme také zapomenout o místní specialitě číslo jedna. Jedná se o durian. Je to omamné ovoce, které vypadá jako nerozloupnutý kaštan, jen o něco větší. Durian dosahuje velikosti ragbyového míče. Pozor! Jeho dužina má mírné halucinogenní účinky. O tomto ovoci se říká peklo v nose, nebe na jazyce. Ovoce totiž strašně páchne ale výborně chutná :-). Podobně jako v jiných částech Asie, tak ani v Malajsii se spropitné za jídlo nedává a nesmlouvá se. Luxusnější restaurace i dražší hotely si automaticky připočítávají k celkové částce na zaplacení desetiprocentní přirážku za servis. V Malajsii budete svědky, jak přímo na ulici Indové jedí rukama a Číňané zase elegantně šermují hůlkami. Teď nezbývá než popřát Selamat makau – dobrou chuť :-).

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články