Kuchyně v Ománu
Ománská kuchyně je pikantní, ale ne tak ostrá jako asijská, je to velmi jednoduchá kuchyně, která si vystačí s několika základními surovinami a kořením.
Velice zde oceníte rozmanitost chutí, která není přeražena příliš ostrým kořením. Základem pokrmů je vždy rýže, která je upravená různými způsoby podle regionu. Nejčastěji využívanými surovinami ománské kuchyně jsou kuřecí, rybí a skopové maso, a co se týče nápojů, je v Ománu oblíbený nápoj tzv. laban (slané podmáslí), nebo nápoje na bázi jogurtu smíchané s kardamonem a pistáciovými oříšky.
Pokud byste chtěli ochutnat typické ománské jídlo, můžeme vám určitě doporučit sváteční jídlo „Shuwa“. Je to většinou kozí maso, které je pečeno v podzemní peci, peče se velmi pomalu až osm hodin, a je velmi jemné. Svou delikátní chuť získává díky kořením a bylinám, které se na něj dávají ještě před pečením.
Určitě ale vyzkoušejte i Maqbous. Jeho základem je rýže, která je obarvená šafránem dožluta, a je vařená spolu s okořeněným masem. Velice známý a chutný je v Ománu i pokrm pod názvem Mashuai. Je to pečená treska, která se servíruje s rýží a ochuceným citrónem. Pokud navštívíte jižní region Dhofar určitě si nenechejte ujít jejich delikátní jídlo ze škubaných sušených kousků hovězího masa.
Nejznámějším a nejrozšířenějším pokrmem ománské kuchyně je ománský chléb. Je to placka, která je vyrobená z mouky a vody. Od indických čapátí se ománská placka liší svou dvojitou stěnou, a ta potom dovoluje tyto placky naplnit kebabem, nebo podobnou směsí připravené z kousků masa, zeleniny a kořeněných zálivek. Pokud budete chtít samotnou placku, můžete si jí dát s typickým ománským medem, datlovou marmeládou, či jogurtem.
Pokud navštívíte Omán, můžete si pochutnat i na zdejší halwě. Ománská halwa je zcela odlišná od jiných zemí Zálivu. Halwa zdejšího státu se vyrábí z cukru, vody, vajíček, oříšků, kardamomu a několika dalších specifických ingrediencí /tajemství šéfkuchaře/, které jí propůjčují originální chuť.
Síť restaurací v Ománu je celkem hustá. K dispozici tu budete mít několik druhů restauračních zařízení, včetně snack barů, nebo také bister. Jídla zde najdete v několika cenových relacích, takže na své si zde určitě přijdou jak vyznavači jak luxusního stravování, tak i běžní turisté odkázaní na své omezené finanční možnosti. Pokud hledáte v Ománu luxusnější stravovací zařízení, budete muset navštívit restauraci západního stylu, kterou ale najdete spíš v hotelích.
No, a pokud se budete chtít najíst levně, a zároveň dobře, navštívíte některou z indických nebo pákistánských restaurací, či restauraci čínskou, thajskou nebo filipínskou. Levná jídla, která jsou většinou k odnesení s sebou, zakoupíte také v centrech měst, a to zejména u stanic veřejné dopravy nebo na trzích. Jedná se většinou o Shawarmu. Je to obdoba u nás známého gyrosu (z kuřecího nebo skopového masa) nebo místní speciality.