Kuchyně v Singapuru

Singapur nabízí širokou škálu mezinárodní kuchyně – mongolské, malajské, vietnamské, thajské, korejské, japonské, italské a příležitostně i francouzské.

V Singapuru převažuje hlavně kuchyně čínská pod názvem kantonská. Tato kuchyně vám naservíruje jídla, která jsou vyvážená a musí se v nich odrážet vesmírná harmonie, což znamená, že jídla jsou buď jing – chladivá nebo jang – hřejivá. Oba druhy těchto jídel uvidíte v Singapuru běžně na stole. Nejjednodušším jídlem jsou nudle – mí nebo rýžová kaše – kongí. Dále je v Singapuru rozšířená kuchyně jižní Číny. Setkáte se j jejich velmi častou specialitou, která je chajnanská rýže s kuřetem. Je to v páře vařené kuřecí s rýží, okurkou a čistým vývarem.

Všude v Singapuru naleznete food country – veřejné jídelny, které vám nabídnou velký výběr jídla za velmi pěkné ceny. V těchto veřejných jídelnách, se stravují skoro všichni místní obyvatelé a naleznete je opravdu všude. I veřejné jídelny se dělí na kategorie luxusní, obyčejné a zaměřené na určitou kuchyni. Pokud některou z jídelen navštívíte, buďte ujištěni, že s prázdným žaludkem určitě neodejdete.

Voda z kohoutků je v Singapuru pitná a splňuje všechny možné normy, ale doporučujeme pro přímou konzumaci vodu balenou. Určitě počítejte s tím, že si ze Singapuru odvezete nejen krásné a nezapomenutelné zážitky, ale i pár kilo navíc :-). Nejlevnější jídlo si koupíte již za tři singapurské dolary, což je zhruba 40,-Kč. Jídlo v restauracích střední třídy vás bude stát jen o dva dolary navíc. V Singapuru kuchaři vaří většinou před svými zákazníky.

Jednou z nejvyhledávanějších pochutin je malajské saté. Jsou to opékané kousky skopového, kuřecího nebo hovězího masa, které je nabodnuto na špejli. Něco jako špíz u nás. Maso je potom ještě doplněno oříškovou omáčkou, které je opravdu vynikající, rýží, okurkou a cibulí. Další oblíbené jídlo, které uvádíme je zástupce indické kuchyně a je to chléb čapati a dhosai. Jídlo je podáváno společně s bramborami a kari. Pozor! Pokud si budete chtít dát k jídlu pivo, tak si připlatíte. Stojí 5 singapurských dolarů. Všechen alkohol je v Singapuru drahý. Smlouvání a spropitné není obvyklé.

V Singapuru jsou jídlem prostě posedlí. Jí se všude a po celý den. Mnoho Singapurců se dokonce vrátilo z emigrace, právě proto, že jim chybí jejich oblíbená jídla :-). Singapurská vláda každoročně v červenci organizuje Food festival, který oslavuje singapurskou kuchyni, a můžete na něm ochutnat vše na, co si vzpomenete i nevzpomenete. Široké spektrum zahrnuje i ovoce, které je k dispozici celý rok. Většina se ale dováží z okolních států.

Nejznámější z ovoce je durian, o kterém se říká peklo v nose, ráj v puse. Durian poznáte podle zápachu, který je pro něj charakteristický. Toto ovoce má zelenou nebo hnědou slupku a uvnitř je jakoby krémově žlutý pudink. I když je toto ovoce velmi populární, je zakázáno převážet Duriany veřejnou dopravou, letadlem. Nesmíte s ním ani do některých hotelů a veřejných budov pro jeho silný zápach.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články