Překvapivá tajemství jižní Indie

Protože jsou Goa a Kerala dobře známy svými plážemi a stojatými vodami, dnes se jejich laguny obklopené palmami přímo hemží turisty a páry na svatební cestě.

Avšak mezi těmito dvěma místy na západním pobřeží indického subkontinentu sousední stát Karnataka odmění ty, kteří si troufnou opustit běžnou turistickou trasu. Najdete zde nedotčené stojaté vody, ospalé vesničky, mořské pláže a úrodné kopce, které zůstávají pro masu návštěvníků dosud neobjevené.


Po šesti hodinách a 250 km cesty z hlavního města Karnataky Bangalore uvidíte, jak se krajina mění. Bizardní kamenné formace a svěží rýžová políčka přecházejí v hustý prales a plantáže s kávou, kardamomem a pepřem. To jsou znamení, že jste přijeli do Kodagu (Coorg), kopcovité krajiny Karnataky.


Kodagu je součástí Severních Ghátů, horského pásu a oblasti chráněné UNESCO, a jeho kultura i kuchyně se liší od všech ostatních v celé Indii.

 

Zdejší národ kodava věří, že jsou potomky řecko-indického vojska Alexandra Velikého, které se smísilo s domorodci, a mají výrazně válečnickou výchovu: místo modliteb a zpěvů u ohňů, jaké jsou běžné v hinduistické Indii, mají kodavské rituály silně válečnické prvky, např. symbolické použití meče na přetnutí banánovníkového stvolu při svatbách.

 

Vyprávějí se legendy, že ještě v 19. století dostávali chlapci k jídlu maso z tygra v naději, že z nich vyrostou udatní válečníci, a muži, kteří dokázali zabít tygra, získali privilegium nosit speciální zatočený knír nazývaný galle meesey.

 

Strava je založená převážně na mase, což je rozdíl oproti zbytku země: typická jídla jsou pandi (vepřové kari), koli (kuřecí kari) a bembla  (bambusové výhonky).

 

Kromě domovů místních obyvatel je jednou z mála autentických restaurací s místní kuchyní Coorg Cuisinette stojící na Stuart Hill ve správním hlavním městě Madikeri.


Jedním z nejexperimentálnějších způsobů, jak objevovat kulturu Kodagu, je prostřednictvím pobytů v domovech nebo na farmách. Mnohé z nich stojí na kávovníkových plantážích založených britskými kolonizátory v 18. a 19. století.

 

Restauraci Green Dreams v Kodagu vede místní obchodník s kávou a je umístněna na březích rýžových políček s pozadím Západních Ghátů.

 

Pobyt na farmě nabízí ubytování v ručně postavených chatrčích z materiálů z místních zdrojů, jako je bambus, se střechami z dřevovláknitých desek a s dýňovými lampičkami. Můžete se pak vydat na výlet na plantáže po stopách těch nejjemnějších odrůd kávy, jaké jste kdy ochutnali, a to z pole až do šálku.


Terén Kodagu ležící daleko od ruchu velkých indických měst je ideální na výlety pěšky či na kole. Pole s kávou a pepřem se táhnou až k horizontu a občas jimi problesknou svěží vlnící se kopce a vodopády.


Pokud Vás klid okolí Kodagu nezbaví touhy po plážích v Goa či po stojatých vodách v Kerale, učiní tak pobřeží Karnataka vzdálené 192 km na severozápad.

 

Tiché vody ukolébávají ospalé vesničky z jedné strany, zatímco Arabské moře divoce řve ze strany druhé. Mangalore, hlavní město a přístav Karnataky, a Kaup (Kapu), jedno z pobřežních měst Karnataky, jsou skromné vstupní brány do této oblasti panenských pláží a palem odrážejících se na hladině stojatých vod.

Blue Matsya je osamělá samozásobující se restaurace na pláži stojící u izolovaného úseku měkkého zlatého písku, malého ráje, kde je hostitelem rodina rybáře.

 

Pán domu se často vydává na své rybářské lodi za svítání a vrací se večer s čerstvým úlovkem makrel, zatímco jeho žena připravuje jemně kořeněné rybí kari se sezónní zeleninou a místní červenou rýží.


Místní komunity žijí především z rybolovu a turismus je zde stále v plenkách. Přesto však místní lidé vyzařují pohostinnost a i přes jazykovou bariéru půjdou, nebo budou veslovat, celé kilometry, jen aby Vám mohli nabídnout výlet po svojí zemi.

 

Pozdravte motorizovanou tříkolku, která projíždí touto utopickou částí pobřeží, přičemž budete cítit vůni ohňů spalujících dřevo a připravujícího se domácího kari.

 

Na severním konci pláže v Kaup pak nabízí maják panoramatické pohledy na západní pobřeží země, pohled z ptačí perspektivy na prastaré tradice i na syrovou přírodní krásu.


To je země, kterou masy turistů neobjevily – zatím.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články