Glukóza (hroznový cukr) je asi nejznámější monosacharid. V překladu to znamená jednoduchý cukr. Skládá se pouze z jedné molekuly = jedné stavební sacharidové jednotky. Díky jedno molekulové stavbě má glukóza sladkou chuť. Taková jednoduchá forma již nepotřebuje trávení nebo štěpení na ještě jednodušší podoby. Po vstupu do těla (potravou) se velmi rychle dostává přímo do naší krve. Je okamžitě k dispozici jako forma energie = krevní cukr.
Tak, jak si tělo dokáže ukládat do zásoby tuk v podobě podkožního tuku, umí si skladovat i glukózu. Glykogen se tvoří v játrech a představuje polysacharid. Glykogen vzniká spojováním molekul glukózy. Glukóza je ve formě glykogenu ukládána do zásob v játrech a ve svalových buňkách. Ačkoliv je prostor pro glykogen ve svalové buňce relativně malý, díky množství svalové hmoty je to mnohem větší zásobárna energie než játra.
Funkce svalového a jaterního glykogenu je však jiná. Svalový glykogen slouží jako okamžitý zdroj energie pro naše svaly a nemůže být využit k jinému účelu.
Játra naopak regulují hladinu glukózy v krvi. Pokud je hladina nízká, štěpí glykogen zpět na glukózu a uvolňují ji zpět do krevního řečiště.
Lidský organismus neustále balancuje s hladinou glukózy v krvi a zásobou glykogenu ve svalech a játrech. Pro optimální fungování těla je důležité, aby v krvi nebylo glukózy málo ale ani mnoho. Tuto důležitou úlohu plní hormon inzulín. Přijetí glukózy v potravě má za následek vyplavení inzulínu a následné "plnění" glykogenu do svalových buněk a jater.
Pokud však jsou zásobníky již plné nebo je glukózy nárazově nadbytek, cukr se bude proměňovat a ukládat do zásob ve formě podkožního tuku. Pozor na glukózu a sladká jídla by si proto měli dát lidé s pomalejším metabolismem a ti, kteří se snaží zhubnout.
Glukóza se využívá pro srovnání v tzv. glykemickém indexu - GI. Glukóza jako referenční látka má v tabulkách hodnotu 100. Co to znamená? Rychlost, jakou se do naší krve uvolňuje z různých jídel cukr.
Hned v úvodu jsme si řekli, že glukóza se do krve dostává velmi rychle - prakticky okamžitě. Čím větší GI číslo u potraviny, tím rychleji se do vaší krve dostane energie ve formě cukru. Z GI tabulek se tak snadno dozvíte, které pokrmy jsou vhodné nejen při hubnutí, ale i u sportovce po tréninku!
Při hubnutí jsou ideální jídla s nízkým glykemickým číslem. Naopak, pokud trénujete a nepotřebujete hubnout, je ideální krátce po tréninku (15-20 min.) přijmout jídlo s vysokým glykemickým indexem. Tělo je po cvičení citlivé na příjem glukózy a dokáže mnohem rychleji doplnit ztracené zásoby do formy glykogenu.
Pro sportovce se naopak nedoporučuje snažit se zásobovat tělo glukózou hodinu před výkonem. Dojde k vyplavení inzulinu a nato ke snížení hladiny krevního cukru pod jeho běžnou úroveň. Pokud v tomto okamžiku dojde ke svalové aktivitě, nastane nedostatek okamžité energie. Pro svalovou práci tak tělo může využít tělesnou bílkovinu = svaly jako zdroj energie. Pohybovou aktivitou tak může dojít k úbytku svalů.
Glukóza představuje okamžitý zdroj energie pro svalovou i duševní práci
Glukóza pomáhá s lepším využitím bílkovin, zejména při jejich nadměrném užívání
Glukóza pomáhá efektivnějšímu využití kreatinu organismem
Optimální příjem zabraňuje katabolismu - sáhnutí organismu na svalovou bílkovinu
Na glukózu a sladká jídla by si měli dávat pozor všichni ti, kteří se snaží zhubnout
Příjem glukózy 60 min. před výkonem má za následek nižší sportovní výkon a ohrožení svalové hmoty
Nadměrné dlouhodobé užívání glukózy má negativní vliv na vstřebávání bílkovin
Nadměrné dlouhodobé užívání glukózy nutí tělo neustále vyplavovat inzulín a může být spouštěčem cukrovky
Sportovec může využít v nápoji max. 5% roztok glukózy. Pokud je procento vyšší, může to způsobit zažívací problémy. Z tohoto důvodu je vhodné využít maltodextrin nebo ještě efektivněji Vitargo
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu