Havana Club

Havana Club je světoznámý kubánský rum. Produkuje se od roku 1878. Kvašení a destilace melasy, která se získává extrakcí šťávy z cukrové třtiny, probíhá podle tradiční kubánské metody. Rum zraje v sudech z amerického bílého dubu po bourbonu, které jsou uloženy v takzvaných storehouses ve městě Santa Cruz del Norte.

Místo se vyznačuje skvělými klimatickými podmínkami díky teplému Golfskému proudu, teplému podnebí s vyváženou vlhkostí vzduchu a tropickému slunci. Po dlouhé době zrání, míchání z rumu několika sbírek a filtraci vzniká pravý rum Havana Club.

O jeho úspěch se zasloužila prohibice ve Spojených státech amerických. Do země si přicházely vychutnávat alkoholické nápoje mnohé slavné osobnosti jako Ernest Hemingway, Marlene Dietrich či Gary Cooper. Kubánský rum jim lahodil díky jemné, lahodné chuti a nepřebernému množství koktejlů, jejichž je klasickým základem.

Mimochodem barmanské umění začalo na Kubě vzkvétat v polovině 19. století a ve 20. letech 20. století můžeme hovořit o jeho zlatém věku. Existuje několik variant Havana Club (HC) rumu. HC Anejo Blanco zraje dva roky a vyznačuje se jemně pískovou barvou. HC Anejo Especial pískově zlaté barvy charakterizuje vůně vanilky, karamelu a kakaa.

V rumu HC Anejo Reserva se snoubí příjemná květinová vůně s jemným náznakem vanilky, tabáku a koření. Nápoj má jantarovou barvu. HC Anejos 7 Anos zásluhou délky zrání dosahuje jantarově medovou barvu a vůni sudového dřeva procházející do jemných tónů vanilky. HC Cuban Barrel Proof je ušlechtilý desetiletý rum jantarové barvy a velmi jemné chuti. HC Anejo 15 Anos je odborníky pokládán za nejlepší rum na světě díky mimořádným chuťovým kvalitám. HC Maximo Ron Extra Anejo je výsledkem míchání nejstarších a nejjemnějších rumů. Největším trhem pro Havana Club rum je samotná Kuba.

Autor: Lenka Kostková