Hruškovice

Hruškovice je destilát vyznačující se nádherně vyváženou vůní a plnou chutí s dlouhou dochutí.

Některé druhy ovoce nepřenášejí své aromatické a chuťové vlastnosti až do destilátu. Hruška však do této skupiny nepatří. Na výrobu nápoje se obvykle používají hrušky máslovky vyznačující se jemným aroma a příjemnou chutí. V Evropě se velké popularitě těší hruškový destilát zvaný Williams brandy. Jeho pojmenování je odvozeno od plodů hrušky Williams, která patří k nejušlechtilejší odrůdě. Preciznost při zpracování ovoce a samotném procesu destilace se odráží na vysoké kvalitě nápoje.

Jeho cena se pohybuje na úrovni známých francouzských koňaků. Hruškovice patří k jednomu z nejoblíbenějších pravých ovocných destilátů a vyrábí se převážně v oblasti Střední Evropy. Česká republika a Slovensko jsou jejími hlavními producenty.

Nápoj se většinou vyrábí komerčně, ale lze ho vyrobit i v domácích podmínkách. Hruškový kvas, který má nízkou kyselost, se upravuje vhodnou organickou kyselinou. Zatímco ve velkovýrobě se pro tento účel používá kyselina citrónová nebo kyselina vínová, v malovýrobě se nejčastěji používají málo zralá, tedy kyselejší jablka. Slabě kyselý hruškový kvas má tendenci lehce zoctovatět a znehodnotit se. Dodržením přísného technologického postupu v rámci destilace hruškového kvasu zachováme jemné aroma a typickou hruškovou chuť. Ze 100 kg hrušek, v závislosti na jejich cukernatosti, získáme 6 až 8 l destilátu. Hruškovice se konzumuje zejména v chladnějším období, neboť dobře zahřívá organismus.

Obsah alkoholu se obvykle pohybuje mezi 40% a 52%. Může se pít i mírně vychlazená.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus