Kirsch, Framboise a Himbeergeist

Destilovat lze téměř každé ovoce.

Višně jsou pro tento účel zvlášť vhodné, protože nejsou přirozeně přeslazené a pecky výslednému produktu dodávají potřebnou celistvost. Kořeny višňovice sahají do německy mluvících zemí. Zpravidla se nazývá Kirsch nebo Kirschwasser a původně byla vytvořena pro medicínské účely. Nápoj se považuje za skvělou alternativu koňaku po jídle. Nápoj se většinou vyrábí z černých višní, na základě kterých získává koncentrovanou, bohatou chuť.

Destiluje se jak dužina, tak i pecky. Kirsch se díky pecce odlišuje od ostatních ovocných pálenek břidlicovitou a minerální příchutí. Procesem destilace se veškerá barva vydestiluje, nápoj zůstává čistý a čirý. Kirsch se vyznačuje atraktivní vůní a poměrně suchou chutí po višních a mandlích. Výrobě nápoje se věnuje množství lihovarů zejména ve Francii a v Německu. Mezi známé značky patří Bols, De Kuyper, Etter, Meyer a Dettling.

Framboise je brandy vyráběné z čerstvým malin, které svojí příjemně nakyslou příchutí destilát také nepřeslazují. Po destilaci nápoj zůstává bezbarvý a ještě vyžaduje zrání v skle. Výsledný efekt je ovocný, intenzivní i velmi příjemně suchý. Framboise se podává ve velkém chlazeném poháru. Před jeho konzumací napřed pohár rozhýbejme, aby se uvolnila všechna potřebná aromata.

Himbeergeist je malinová pálenka německého původu, která má s francouzským destilátem Framboise mnoho společného. Nápoj je čirý a čerstvý, plný a velmi aromatický, s poměrně vysokým procentem alkoholu. Navzdory své bohaté a velmi ovocné chuti není příliš sladký.

Může se servírovat s ledem jako aperitiv nebo slouží jako digestiv při pokojové teplotě. Hlavním producentem destilátu Himbeergeist je lihovar Schladerer.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Remy Martin

Remy Martin je lehčí typ koňaku. Založení společnosti se stejným názvem se datuje do roku 1715. Když byla na pokraji...
více…

Pisco

Pisco je nápoj vyráběný fermentací a destilací z hroznů. Ačkoliv jej produkuje Chile a zároveň Peru, výsledek je v...
více…

Ovocné destiláty

Počet ovocných destilátů je obrovský. Rozlišují se podle destilace, ochucovadla a obsahu vody. Ovocné extrakty,...
více…

Oskerušovice

Oskerušovice se produkuje z jeřábu oskeruše, který se vyskytuje v Českém středohoří, na jihovýchodě Moravy a v...
více…

Mezcal

Mezcal je destilovaný nápoj spjatý s Mexikem jako tequila. Možná je trochu méně známý, protože je spíše...
více…

Matolinovice (matolinové víno)

Matolinovice, nazývána také matolinové víno, se produkuje zkvašením výlisků, které zůstaly po lisování...
více…

Martell

Martell je koňak nesoucí jméno svého majitele. Jean Martell byl pašerák z Normanských ostrovů vyznačující se...
více…

Likér

Likér se vyrábí se ze sladkých a hořkých mandlí, s přidáním vanilky a jiného koření. Mandle se namočí do Grappy,...
více…

Stará myslivecká

Stará myslivecká je vinný destilát z vinařské oblasti Cognac doplněná o výluh ze sušeného ovoce, ořechů,...
více…

Koňak (Cognac)

Cognac (koňak) je vinný destilát stejně jako brandy a armagnac. Koňak, jak již jeho název napovídá, je spjat s...
více…