Kirsch, Framboise a Himbeergeist
Destilovat lze téměř každé ovoce.
Višně jsou pro tento účel zvlášť vhodné, protože nejsou přirozeně přeslazené a pecky výslednému produktu dodávají potřebnou celistvost. Kořeny višňovice sahají do německy mluvících zemí. Zpravidla se nazývá Kirsch nebo Kirschwasser a původně byla vytvořena pro medicínské účely. Nápoj se považuje za skvělou alternativu koňaku po jídle. Nápoj se většinou vyrábí z černých višní, na základě kterých získává koncentrovanou, bohatou chuť.
Destiluje se jak dužina, tak i pecky. Kirsch se díky pecce odlišuje od ostatních ovocných pálenek břidlicovitou a minerální příchutí. Procesem destilace se veškerá barva vydestiluje, nápoj zůstává čistý a čirý. Kirsch se vyznačuje atraktivní vůní a poměrně suchou chutí po višních a mandlích. Výrobě nápoje se věnuje množství lihovarů zejména ve Francii a v Německu. Mezi známé značky patří Bols, De Kuyper, Etter, Meyer a Dettling.
Framboise je brandy vyráběné z čerstvým malin, které svojí příjemně nakyslou příchutí destilát také nepřeslazují. Po destilaci nápoj zůstává bezbarvý a ještě vyžaduje zrání v skle. Výsledný efekt je ovocný, intenzivní i velmi příjemně suchý. Framboise se podává ve velkém chlazeném poháru. Před jeho konzumací napřed pohár rozhýbejme, aby se uvolnila všechna potřebná aromata.
Himbeergeist je malinová pálenka německého původu, která má s francouzským destilátem Framboise mnoho společného. Nápoj je čirý a čerstvý, plný a velmi aromatický, s poměrně vysokým procentem alkoholu. Navzdory své bohaté a velmi ovocné chuti není příliš sladký.
Může se servírovat s ledem jako aperitiv nebo slouží jako digestiv při pokojové teplotě. Hlavním producentem destilátu Himbeergeist je lihovar Schladerer.