Koňak (Cognac)

Cognac (koňak) je vinný destilát stejně jako brandy a armagnac. Koňak, jak již jeho název napovídá, je spjat s Francií. V obchodech se může prodávat po tímto názvem pouze koňak, který pochází z přesně zákonem definovaného území Charante v jihozápadní části země.

Jeho výroba a metody destilace se téměř za tři století nezměnily. Původní destilát čiré barvy získal tmavou barvu díky delšímu uskladnění v sudech z hrubého dubového dřeva. Aby se předešlo hořkosti koňaku, dřevo před použitím volně leží pět let.

Víno se destiluje dvakrát. Po první destilaci se získá tzv. surový destilát s obsahem asi 30% alkoholu. Pak se destiluje podruhé, přičemž obsah alkoholu již představuje 70%. Typickou vůni koňaku dodávají pouze výpary, které vznikají v polovině destilace. Aby se získal nápoj s 40% obsahem alkoholu, během skladování se destilát smíchá s destilovanou vodou nebo se slabým koňakem.

Ačkoli místo pěstování se člení na několik oblastí (Grande Champagne, Petite Champagne, Broderies, Fine Bois, Bons Bois, Bois Ordinaires a Bois Commune), hlavní kritérium kvality koňaku spočívá ve věku koňaku. Na etiketě výrobku se setkáme s různým označením. Tři hvězdičky nebo V.S. znamená, že koňak byl uskladněn v sudu dva roky. V.S.O.P. (Very Superior Old Pale / Product), V.O. a Vieux vypovídá o jeho skladování více než pět let. Napoleon, X.O. (Extra old), Cordon Rouge, Royal, Réserve, Vieille Réserve se skladují nejméně šest let. Označení Extra přísluší koňakům s délkou skladování 50 let a více.

Koňak je svým složením stálý a v láhvi se již dále nemění. Při podávání má mít teplotu 17 až 21 ° C. Pohár s nápojem se drží mezi ukazováčkem a prsteníčkem. Lehký krouživý pohyb způsobí proudění vůně, o níž mnozí tvrdí, že je příjemnější než samotné pití.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Remy Martin

Remy Martin je lehčí typ koňaku. Založení společnosti se stejným názvem se datuje do roku 1715. Když byla na pokraji...
více…

Pisco

Pisco je nápoj vyráběný fermentací a destilací z hroznů. Ačkoliv jej produkuje Chile a zároveň Peru, výsledek je v...
více…

Ovocné destiláty

Počet ovocných destilátů je obrovský. Rozlišují se podle destilace, ochucovadla a obsahu vody. Ovocné extrakty,...
více…

Oskerušovice

Oskerušovice se produkuje z jeřábu oskeruše, který se vyskytuje v Českém středohoří, na jihovýchodě Moravy a v...
více…

Mezcal

Mezcal je destilovaný nápoj spjatý s Mexikem jako tequila. Možná je trochu méně známý, protože je spíše...
více…

Matolinovice (matolinové víno)

Matolinovice, nazývána také matolinové víno, se produkuje zkvašením výlisků, které zůstaly po lisování...
více…

Martell

Martell je koňak nesoucí jméno svého majitele. Jean Martell byl pašerák z Normanských ostrovů vyznačující se...
více…

Likér

Likér se vyrábí se ze sladkých a hořkých mandlí, s přidáním vanilky a jiného koření. Mandle se namočí do Grappy,...
více…

Stará myslivecká

Stará myslivecká je vinný destilát z vinařské oblasti Cognac doplněná o výluh ze sušeného ovoce, ořechů,...
více…

Kirsch, Framboise a Himbeergeist

Destilovat lze téměř každé ovoce. Višně jsou pro tento účel zvlášť vhodné, protože nejsou přirozeně...
více…