Likér
Likér se vyrábí se ze sladkých a hořkých mandlí, s přidáním vanilky a jiného koření. Mandle se namočí do Grappy, pálenky ze zbytků hroznů. Kyselina kyanovodíková, kterou obsahují hořké mandle i pecky meruněk, se při destilaci vyloučí. Vyznačuje se sladko-hořkou chutí.
Druhů likérů existuje nespočet. Pomeranč ve formě čerstvě vylisované šťávy je nepostradatelnou součástí při výrobě mnoha nápojů, například pomerančového likéru. Základní surovinou je kůra pomeranče Curacao Orange.
Karibský pomeranč, jak je také lidově nazýván, je hořký a nejedlý. Díky kůře s obsahem éterických olejů aromaticky předstihuje všechny ostatní pomeranče. Aby se tyto látky z kůry vyluhovaly, naloží se do alkoholu, kterým může být pálenka z vína nebo také Cognac nebo Armagnac. K tomu se přidá koření, bylinky a část kůry sladkých pomerančů.
Nejznámější pomerančové likéry pocházejí z Nizozemska, Francie a Německa. Své oblibě se těší téměř ve všech zemích světa. Likéry s označením Triple Sec mají obsah alkoholu 38%, bez tohoto označení mají nejméně 30% alkoholu. Chutnají hořkosladce a mají silné aroma.
Pomerančový likér přidaný do kávy nebo smetany představuje dobrý tip pro rychlé zhotovení dezertu. Kromě čistého pomerančového likéru se na trhu vyskytuje i modrý pomerančový likér. Své zbarvení získává přidáním potravinářské barvy povolené zákonem. Likér tmavočervené barvy a bez umělých přísad je likér Cassis, který se vyrábí nedaleko města Dijon ve Francii. Obsahuje nejméně 15% alkoholu. Barvu mu dodává ovocná přísada na základě černého rybízu. Likér Créme de Cassis je známý prostřednictvím míchaného nápoje KIR, který obsahuje jeden díl bílého burgundského vína. Cassis smíchaný se šampaňským vínem nebo suchým sektem se nazývá Královský KIR. Southern Comfort je značkový název nápoje. Výrobek s obsahem 43% alkoholu se skládá z whisky, koření a jižního ovoce. Nejlépe chutná čistý a zchlazený. Své oblibě se těší i italské Amaretto.