Okoleaho, Fernet Branca, Angostura
Okoleaho
je destilovaný nápoj složený ze směsi tropických koření a bylinek.
Jeho základ tvoří agávová rostlina dračinka, která se původně používala v tradiční havajské medicíně a při obřadech. Bezbarvá verze nápoje je čistý destilát. Zlatá verze dozrává v sudech po bourbonu, může se přímo s bourbonem i smíchat. Chuť destilátu se vyznačuje poměrně živou, kořeněnou a zemitou chutí. V jasné a podmanivé vůni zachycujeme aroma bylinek, ovoce, vanilky a medu.
Fernet Branca
je italský aromatický nápoj na bázi bitter. Termín bitter označuje směs bylinek, kořínků a koření s alkoholem. Hořké destiláty svou popularitu dosáhly v 19. století jako elixíry zdraví. Fernet Branca se vyrábí z hroznového destilátu a více než 40 různých bylin a koření. Třezalka, myrha, rebarbora, heřmánek, kardamon a šafrán jsou jen částí všech zastoupených složek. Přesný recept není dostupný. Bylinky a koření se přimíchávají do základního destilátu zrajícího v dubových sudech přibližně rok. Výsledný produkt má až 42% alkoholu. Při pokojové teplotě slouží jako digestiv. Nejčastěji se tento destilát používá v míchaných nápojích, v kávě, s kolou či sodou.
Angostura
je jméno lihovaru na ostrově Trinidad vyrábějícího hořké destiláty. Původně aromatické hořké nápoje s tajným složením bylinek sloužily k léčení vojáků. Nápoje se později začaly běžně využívat pro medicínské účely. Brzy je Americká komise pro potraviny a léky vyloučila ze seznamu léčiv, protože je lidé začali konzumovat jako ostatní destiláty. Pro vysoký obsah alkoholu je barmani raději zakomponovávali do míchaných nápojů. Angostura se prodává po celém světě. Velmi tmavá až hluboce jantarová barva destilátu působí záhadně.