Oskerušovice

Oskerušovice se produkuje z jeřábu oskeruše, který se vyskytuje v Českém středohoří, na jihovýchodě Moravy a v některých částech západního a jižního Slovenska.

Domovinou této ovocné dřeviny je oblast Středozemního moře, ale vyskytuje se také na Pyrenejském poloostrově, Krymu, v severní Africe či v Malé Asii. Ve Švýcarsku a Rakousku je dokonce zákonem chráněna. Plody oskeruše dozrávají koncem září a vyznačují se vysokým obsahem tříslovin.

Díky přítomnosti tříslovin mají osobité aroma. Konzumace oskerušovice se doporučuje při žaludečních potížích pro její příznivé léčivé účinky. Omezený výskyt oskeruší v celé oblasti jejího přirozeného rozšíření dělá z tohoto ovocného nápoje ten nejvzácnější a nejdražší destilát. V dávnější minulosti oskeruše v podobě moštu nacházela své uplatnění při výrobě jablečného moštu a jablečného vína. V obou případech se její přítomností zlepšila chuť, kvalita a životnost nápoje.

Příprava kvasu oskeruše probíhá podobně jako příprava hruškového kvasu. Jediný rozdíl spočívá v tom, že oskeruše necháme odležet. Plody obsahují 14 - 17% fruktózy a glukózy, a proto jsou v čerstvém stavu vhodné pro diabetiky a pro lidi trpící nemocemi trávicího ústrojí.

Vzhledem k nízkému obsahu zkvasitelných cukrů nelze dosáhnout spontánně kvašení, a proto se doporučuje plody nadrtit a přidat k nim zákys v cukerném roztoku. Docukrovávání se nedoporučuje, pouze pokud jde o startovací množství. Pro tento účel se nejvíce hodí fruktóza, neboť se nezmění chuťové vlastnosti suroviny.

Ze 100 l zákvasu ze zralých plodů dosahujeme 6 až 8,5 l čistého lihu nebo 13 l destilátu. Podle odborníků je oskerušovice považována za hvězdu mezi bílými alkoholem.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Remy Martin

Remy Martin je lehčí typ koňaku. Založení společnosti se stejným názvem se datuje do roku 1715. Když byla na pokraji...
více…

Pisco

Pisco je nápoj vyráběný fermentací a destilací z hroznů. Ačkoliv jej produkuje Chile a zároveň Peru, výsledek je v...
více…

Ovocné destiláty

Počet ovocných destilátů je obrovský. Rozlišují se podle destilace, ochucovadla a obsahu vody. Ovocné extrakty,...
více…

Mezcal

Mezcal je destilovaný nápoj spjatý s Mexikem jako tequila. Možná je trochu méně známý, protože je spíše...
více…

Matolinovice (matolinové víno)

Matolinovice, nazývána také matolinové víno, se produkuje zkvašením výlisků, které zůstaly po lisování...
více…

Martell

Martell je koňak nesoucí jméno svého majitele. Jean Martell byl pašerák z Normanských ostrovů vyznačující se...
více…

Likér

Likér se vyrábí se ze sladkých a hořkých mandlí, s přidáním vanilky a jiného koření. Mandle se namočí do Grappy,...
více…

Stará myslivecká

Stará myslivecká je vinný destilát z vinařské oblasti Cognac doplněná o výluh ze sušeného ovoce, ořechů,...
více…

Koňak (Cognac)

Cognac (koňak) je vinný destilát stejně jako brandy a armagnac. Koňak, jak již jeho název napovídá, je spjat s...
více…

Kirsch, Framboise a Himbeergeist

Destilovat lze téměř každé ovoce. Višně jsou pro tento účel zvlášť vhodné, protože nejsou přirozeně...
více…