Pisco

Pisco je nápoj vyráběný fermentací a destilací z hroznů. Ačkoliv jej produkuje Chile a zároveň Peru, výsledek je v obou zemích různý. Výroba chilského Pisco připomíná proces přípravy vodky a jiných neutrálních alkoholů, protože nápoj se vyrábí ve sloupových destilačních přístrojích za nepřetržité destilace. Jeho zrání probíhá v dubových sudech.

Pisco pocházející z Peru se dělá v měděných destilačních přístrojích a zpracovává se v dávkách jako koňak. Tento nápoj nezraje v sudech, nechává se odležet alespoň tři měsíce v kádích. Pisco z Peru se vyrábí výhradně z čerstvě fermentovaného moštu z přísně vybíraných odrůd hroznů, který je očištěný od slupek a stonků.

Na výrobu nápoje jsou vhodné pouze některé odrůdy hroznů. Z nearomatických odrůd se používá Negra Corriente, Quebranta, Mollar a Ubinas. Italia, Mustcatel, Torontu a Albilla jsou aromatické odrůdy. Nápoj obsahuje 36 až 46 procent alkoholu. Svou zvláštnost si nápoj zachovává mezi jinými alkoholy i tím, že se do něj nepřidává voda. Na destilát jednoho litru Pisco se potřebuje přibližně 6 až 8 kilogramů hroznů. Peru si na výrobě svého Pisco obzvláště zakládá, protože samotný název nápoje má kořeny u starých původních národů Peru.

Slovo Pisco znamená pták a má jistý symbolický význam, neboť země se těší výskytu velkého počtu různých druhů ptáků. Nápoj můžeme konzumovat čistý nebo jako součást míchaných nápojů. Pisco punch se skládá z 30 ml Pisco, 30 ml ananasového sirupu a 30 ml čerstvé limetkové šťávy. Všechny ingredience vlijeme do shakeru s ledem. Když je důkladně protřepeme, scedíme je do vychladlé nádoby. Pohár ozdobíme kolečkem ananasu a třešní Maraschino. Ananasový sirup zhotovíme z jednoho kusu tohoto ovoce, 0,9 kg krystalového cukru a 500 ml vody. Všechny složky uvedeme do varu, dokud nakrájený ananas nezměkne. Směs necháme 24 hodin vychladnout a pak ji scedíme přes plátěný ubrousek.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Remy Martin

Remy Martin je lehčí typ koňaku. Založení společnosti se stejným názvem se datuje do roku 1715. Když byla na pokraji...
více…

Ovocné destiláty

Počet ovocných destilátů je obrovský. Rozlišují se podle destilace, ochucovadla a obsahu vody. Ovocné extrakty,...
více…

Oskerušovice

Oskerušovice se produkuje z jeřábu oskeruše, který se vyskytuje v Českém středohoří, na jihovýchodě Moravy a v...
více…

Mezcal

Mezcal je destilovaný nápoj spjatý s Mexikem jako tequila. Možná je trochu méně známý, protože je spíše...
více…

Matolinovice (matolinové víno)

Matolinovice, nazývána také matolinové víno, se produkuje zkvašením výlisků, které zůstaly po lisování...
více…

Martell

Martell je koňak nesoucí jméno svého majitele. Jean Martell byl pašerák z Normanských ostrovů vyznačující se...
více…

Likér

Likér se vyrábí se ze sladkých a hořkých mandlí, s přidáním vanilky a jiného koření. Mandle se namočí do Grappy,...
více…

Stará myslivecká

Stará myslivecká je vinný destilát z vinařské oblasti Cognac doplněná o výluh ze sušeného ovoce, ořechů,...
více…

Koňak (Cognac)

Cognac (koňak) je vinný destilát stejně jako brandy a armagnac. Koňak, jak již jeho název napovídá, je spjat s...
více…

Kirsch, Framboise a Himbeergeist

Destilovat lze téměř každé ovoce. Višně jsou pro tento účel zvlášť vhodné, protože nejsou přirozeně...
více…