Pisco
Pisco je nápoj vyráběný fermentací a destilací z hroznů. Ačkoliv jej produkuje Chile a zároveň Peru, výsledek je v obou zemích různý. Výroba chilského Pisco připomíná proces přípravy vodky a jiných neutrálních alkoholů, protože nápoj se vyrábí ve sloupových destilačních přístrojích za nepřetržité destilace. Jeho zrání probíhá v dubových sudech.
Pisco pocházející z Peru se dělá v měděných destilačních přístrojích a zpracovává se v dávkách jako koňak. Tento nápoj nezraje v sudech, nechává se odležet alespoň tři měsíce v kádích. Pisco z Peru se vyrábí výhradně z čerstvě fermentovaného moštu z přísně vybíraných odrůd hroznů, který je očištěný od slupek a stonků.
Na výrobu nápoje jsou vhodné pouze některé odrůdy hroznů. Z nearomatických odrůd se používá Negra Corriente, Quebranta, Mollar a Ubinas. Italia, Mustcatel, Torontu a Albilla jsou aromatické odrůdy. Nápoj obsahuje 36 až 46 procent alkoholu. Svou zvláštnost si nápoj zachovává mezi jinými alkoholy i tím, že se do něj nepřidává voda. Na destilát jednoho litru Pisco se potřebuje přibližně 6 až 8 kilogramů hroznů. Peru si na výrobě svého Pisco obzvláště zakládá, protože samotný název nápoje má kořeny u starých původních národů Peru.
Slovo Pisco znamená pták a má jistý symbolický význam, neboť země se těší výskytu velkého počtu různých druhů ptáků. Nápoj můžeme konzumovat čistý nebo jako součást míchaných nápojů. Pisco punch se skládá z 30 ml Pisco, 30 ml ananasového sirupu a 30 ml čerstvé limetkové šťávy. Všechny ingredience vlijeme do shakeru s ledem. Když je důkladně protřepeme, scedíme je do vychladlé nádoby. Pohár ozdobíme kolečkem ananasu a třešní Maraschino. Ananasový sirup zhotovíme z jednoho kusu tohoto ovoce, 0,9 kg krystalového cukru a 500 ml vody. Všechny složky uvedeme do varu, dokud nakrájený ananas nezměkne. Směs necháme 24 hodin vychladnout a pak ji scedíme přes plátěný ubrousek.