Slivovice, Quetsch, Boukha, Fine Seve

Jako digestiv se doporučuje konzumace slivovice Mirabelle produkované ze žlutých švestek. Domovinou slivovice je východní Evropa, kde se vyrábí z tmavomodrých švestek.

Rozpučené ovoce se nechá kvasit asi tři měsíce, pak se směs dvakrát vydestiluje a nechá se dozrát v sudech. Zrající destilát lze obohatit o čerstvé švestky, které mu dodají intenzivní chutě a vůně. Slivovice se servíruje dobře vychlazená ve štamprlátkách. Mezi její známé výrobce patří Jelínek, Maraska, Zwack, Koenig či Clear Creek.

Quetsch je švestkové brandy vyráběné z černých švýcarských švestek. Po procesu destilace nápoj sice dozrává osm až deset let, ale je čerstvý a suchý. Chuťově se Questch nejlépe uplatňuje v koktejlech. Komplexní a aromatické vůně znějí švestkami a mandlemi.

Boukha, fíkové brandy, je národní tuniský nápoj. Protože fíky rostou především v muslimských zemích, kde je pití alkoholu zakázáno, produkce fíkových destilátů je nízká. Nápoj se vyznačuje delikátní a intenzivní ovocnou chutí. Nejlépe se fíkové brandy pije vychlazené jako aperitiv, v pokojové teplotě jako digestiv. Osvěžující a netradiční longdrink získáme mixem s ovocnou šťávou. Nejlepší značky jsou Soleil a Bokobsa.

Fine Seve, jemné a bohaté brandy, pochází z kanadského Québecu a vyrábí se z javoru a medu. Z javorové mízy se obvykle produkuje typický javorový sirup, avšak tento sirup může vykvasit a destilovat. Zpracovaný nápoj zraje v dubových sudech. Fine Seve se pije čistý nebo s ledem. Barevnost se destilací úplně neztrácí a nápoj si ponechává čirou až velmi vyzrálou zlatou barvu. Podmanivá směs vanilky, javoru a medu se projevuje ve vůni i v delikátní chuti.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus