Tequila

Tequila je město v Mexiku, veřejnosti známé především zásluhou pálenky. Nápoj se vyrábí z modrozelené agave připomínající kaktus, jejíž dužina se semele, zahřeje a po vykvašení se destiluje.

Existuje ve dvou barvách. Bílá charakterizuje mladší nápoj, nažloutlá barva vzniká procesem zrání v sudech. Oba se prodávají obvykle s obsahem 45% alkoholu.

Obřad, jakým se pije tato kořalka, vypadá následovně. Potřebujeme k tomu sůl, citrony a tequilu. Sůl se nasype do jamky mezi palcem a ukazováčkem, do ruky se vezme čtvrtka citrónu a pohár s tequilou. Sůl oblízneme, kousneme do citronu a zapijeme to tequilou.

V případě upřednostňování pití čisté kořalky se doporučuje pravý nažloutlý druh. Vlivem konzumace tequily mimo území Mexika došlo k míchání nápojů. Jako základ pro koktejly není sice tak jednoznačná jako neutrální vodka, ale má své zastánce. K snad nejznámějším nápojům patří Tequila Margarita. Při jeho přípravě je potřeba dodržet základní pravidlo. Pohár s okrajem ze soli nebo z cukru se nikdy nesmí dolívat, aby se nápoj nesmíchal s ozdobným okrajem.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus