Tato kašovitá látka z plodin, z nichž se po kvašení získává destilát, se pálí obvyklým způsobem nejméně dvakrát. Alkohol je pak vysokoprocentní a téměř čistý, zbavený chuťově výrazných složek. Následně se filtruje a ředí vodou, dokud obsah alkoholu nedosáhne 40%.
Ve srovnání s jinými kořalkami je vodka neutrální, čistá a jemné chuti. Každý výrobce dělá pro zajištění její kvality a čistoty to nejlepší. Například Finové ředí svou 97-procentní vodku velmi exkluzivní vodou ze skalních nánosů unášených ledovcem. Jistý dánský výrobce zase používá roztátý grónský ostrovní led.
Jako je to příznačné pro každý dobrý nápoj, i vodka se se postupně začala vyrábět v mnoha zemích. K americké vodce se odborníci zpočátku stavěli zdrženlivě. Díky tomu, že v této zemi se pije málokdy čistá, našla si cestu ke koktejlům.
Nakolik je vodka chuťově neutrální, v nápojích přenechává hlavní roli jiným přísadám, přispívá jim jen svou silou a účinností. Na přípravu míchaných nápojů se proto používá neředěná, čirá vodka. Známá je například kombinace vodky s pomerančovým džusem nebo Bloody Mary, t. j. vodka s rajčatovou šťávou, solí, tabaskem, pepřem, worcesterem a citrónovou šťávou. Ochucené druhy vodky, které sice samy většinou chutnají velmi dobře, by mohly koktejlům na tomto základě škodit.
Vodka se pije dobře zchlazená z půldecového poháru. V rozumné míře je mnohými považována za lék.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu