Vodka

Nejlepší vodka se vyrábí nejen v Rusku, ale i v Polsku a Finsku. Její název ve slovanských jazycích značí zkratku názvu od slova voda. Pálí se ze směsí obilovin nebo z brambor. Obilí nebo brambory se musí rozmělnit a namočit do vody.

Tato kašovitá látka z plodin, z nichž se po kvašení získává destilát, se pálí obvyklým způsobem nejméně dvakrát. Alkohol je pak vysokoprocentní a téměř čistý, zbavený chuťově výrazných složek. Následně se filtruje a ředí vodou, dokud obsah alkoholu nedosáhne 40%.

Ve srovnání s jinými kořalkami je vodka neutrální, čistá a jemné chuti. Každý výrobce dělá pro zajištění její kvality a čistoty to nejlepší. Například Finové ředí svou 97-procentní vodku velmi exkluzivní vodou ze skalních nánosů unášených ledovcem. Jistý dánský výrobce zase používá roztátý grónský ostrovní led.

Jako je to příznačné pro každý dobrý nápoj, i vodka se se postupně začala vyrábět v mnoha zemích. K americké vodce se odborníci zpočátku stavěli zdrženlivě. Díky tomu, že v této zemi se pije málokdy čistá, našla si cestu ke koktejlům.

Nakolik je vodka chuťově neutrální, v nápojích přenechává hlavní roli jiným přísadám, přispívá jim jen svou silou a účinností. Na přípravu míchaných nápojů se proto používá neředěná, čirá vodka. Známá je například kombinace vodky s pomerančovým džusem nebo Bloody Mary, t. j. vodka s rajčatovou šťávou, solí, tabaskem, pepřem, worcesterem a citrónovou šťávou. Ochucené druhy vodky, které sice samy většinou chutnají velmi dobře, by mohly koktejlům na tomto základě škodit.

Vodka se pije dobře zchlazená z půldecového poháru. V rozumné míře je mnohými považována za lék.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus