Whisky (whiskey)

Příběh whisky je rozvětvený. Bourbon Whisky, americký národní nápoj, se původně v 18. století pálil z žita. Později se začal destilovat z kukuřice, čímž dosáhl jemnější a sytější chuť. Dnes zákon předepisuje při pálení vedle ječmene a žita nejméně 51% podíl kukuřice.

Nápoj se skladuje v nových, zevnitř vypálených sudech z bílého dubu. Dozrává tři roky. Rye Whisky se pálí nejméně z 51% žita a považuje se za nejstarší. Tennessee Whisky se prokapává přes dřevěné uhlí z javoru a díky této filtraci se stává velmi lahodnou, i když se pije neředěná. Straight Whisky nebo Unblended Whisky je nesměšovaný produkt, naopak Blended Whisky je směsicí několika druhů whisky. Canadian Whisky je lehčí a světlejší než americká whisky.

Nároky na prvenství výroby nápoje si dělá jak Skotsko, tak Irsko. Irská whisky se pálí třikrát. Základními surovinami pro její výrobu jsou ječmen, pšenice, oves, žito a čistá irská voda. Obilí se semele a suší v kotlích, čímž se zachová typická příchuť sladu.

Podle zákona musí irská whisky zrát nejméně tři roky.

Malt Whisky, pravá skotská whisky, se vůbec nehodí pro výrobu míchaných nápojů. Vyrábí se z čistého ječmene. Po dvakrát opakované destilaci se uskladní v sudech na sherry ze Španělska, kde získá sytou barvu. Doba skladování trvá od tří do dvanácti let. Existují čtyři skupiny Malt Whisky a Highland Malt Whisky, Lowland Malt Whisky, Island Malt Whisky a Campbletown Malt Whisky. Kromě této whisky se silnou kouřovou příchutí se ve Skotsku vyrábí i jemná a lehká Grain Whisky. Jejich smícháním vzniká Blended Scotch Whisky.

Whisky se obvykle pije z poháru bez stopky s tlustým dnem, který se nazývá tumbler. Na degustační účely se používá pohár na sherry.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus