Výrobce Stock Plzeň uvedl produkt na trh na přelomu 20. a 30. let 20. století. Nápoj byl ihned skvěle přijat a jeho obliba stále rostla. Základními surovinami hořkého likéru je celkově čtrnáct bylinek z Pyrenejí, pohoří Atlasu či Kamerunu, Pákistánu a Indonésie. Jen dvě z nich se pěstují v Čechách. Tajná receptura ještě obsahuje hořcový kořen, chininovou kůru a heřmánek římský. Při výrobě nápoje se používá nejjemnější líh a čistá voda z hloubkových vrtů.
Likér se nesladí a vyznačuje se blahodárnými zdravotními účinky. Obsahuje 40% alkoholu. Fernet Stock je nejoblíbenější lihovinou v České republice a je vůbec první domácí lihovinou, která měla svou televizní reklamu. Při této příležitosti vznikl i legendární slogan: "Výjimečně hořký, výjimečně dobrý". Na úspěch Fernetu Stock v roce 1997 navázal výrobce novým produktem v podobě Fernetu Stock Citrus. Nápoj byl konzumenty velmi pozitivně přijat a stal se rychle druhou nejoblíbenější lihovinou v zemi.
Nápoj v porovnání s klasickým Fernetem Stock není tolik hořký. Jeho obsah se skládá z vyvážené kombinace čtrnácti bylin a dalších ingrediencí. Proces výroby tekutiny má několik kroků. Nejprve se bylinky louhují ve vysoce kvalitním lihu čtyři měsíce a pak se do výluhu přidávají ostatní složky.
Typickou příchuť Fernetu Stock Citrus dodávají citrony, limetky a trochu cukru. V rámci produkce nápoj prochází ještě složitým procesem míchání a nakonec několik měsíců zraje v dubových sudech. Fernet Stock Citrus je sladší a má o 10% procent nižší obsah alkoholu než Fernet Stock. Podává se s kostkami ledu. Své využití nachází i v míchaných nápojích. Fernet Stock získal přezdívku Drsoň a Fernet Stock Citrus přezdívku Jasoň. Oba nápoje jsou vyhledávané stejně intenzivně i na Slovensku.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu