Autor likéru Francesco Drioli uvedl likér na trh v klasické lahvi se slaměnným opletením. Maraschino se největší oblibě těšilo před druhou světovou válkou. Změnou geopolitické situace se Zadar stal součástí Jugoslávie. Aby zachránili výrobu likéru, tak v Itálii v údolí Pádu vysadili tisíce těchto višňových stromů.
Jednou z firem, která přežila válečné peripetie, je společnost Luxardo, založena v roce 1821. V rámci výrobního procesu se višně rozmačkají a nechají kvasit i s peckami. Pak se k nim přidá cukr, exktrakty z květin a bylin. Tekutina zraje v sudech z finského jasanu, čímž se zvyšuje její komplexnost. Výsledek v podobě hluboce ovocného, výrazného a elegantního likéru je znamenitý. Maraschino je známý především tím, že tvoří nedílnou součást mnoha koktejlů.
Při jeho zaznění se nám automaticky vybaví Maraschino Cherry skládající se z 30 ml Marley's Karibského Rumu, 15 ml Toschi Amaretto, 15 ml broskvového schnappsu, 30 ml brusinkového a ananasového džusu, střik Toschi Grenadine a dvou hrstí ledu. Všechny ingredience je potřeba dobře promíchat v mixéru. Na závěr se přidává šlehaná smetany a Toschi koktejlová třešnička. Likér je charakterově suchý a komplexní. Díky trpkým višním a oříškovým peckám se vyznačuje nečekanou hloubkou.
Chutná skvěle i samostatně nebo dokonce jako součást mnoha jídel. Výrobě nápoje se věnuje i společnost Cucchi, De Kuyper a Bols.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu