Maraschino

Maraschino je třešňový likér nejlepší svého druhu. Produkuje se z dalmatských višní maraska. Tento čirý a kocentrovaný nápoj má svůj domov v Benátkách. Jeho vznik se datuje do 18. století a spojuje se s chorvatským městem Zadar, které bylo v té době pod vládou Benátek.

Autor likéru Francesco Drioli uvedl likér na trh v klasické lahvi se slaměnným opletením. Maraschino se největší oblibě těšilo před druhou světovou válkou. Změnou geopolitické situace se Zadar stal součástí Jugoslávie. Aby zachránili výrobu likéru, tak v Itálii v údolí Pádu vysadili tisíce těchto višňových stromů.

Jednou z firem, která přežila válečné peripetie, je společnost Luxardo, založena v roce 1821. V rámci výrobního procesu se višně rozmačkají a nechají kvasit i s peckami. Pak se k nim přidá cukr, exktrakty z květin a bylin. Tekutina zraje v sudech z finského jasanu, čímž se zvyšuje její komplexnost. Výsledek v podobě hluboce ovocného, výrazného a elegantního likéru je znamenitý. Maraschino je známý především tím, že tvoří nedílnou součást mnoha koktejlů.

Při jeho zaznění se nám automaticky vybaví Maraschino Cherry skládající se z 30 ml Marley's Karibského Rumu, 15 ml Toschi Amaretto, 15 ml broskvového schnappsu, 30 ml brusinkového a ananasového džusu, střik Toschi Grenadine a dvou hrstí ledu. Všechny ingredience je potřeba dobře promíchat v mixéru. Na závěr se přidává šlehaná smetany a Toschi koktejlová třešnička. Likér je charakterově suchý a komplexní. Díky trpkým višním a oříškovým peckám se vyznačuje nečekanou hloubkou.

Chutná skvěle i samostatně nebo dokonce jako součást mnoha jídel. Výrobě nápoje se věnuje i společnost Cucchi, De Kuyper a Bols.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus