Pokud jde o její vznik, existuje několik verzí. Autorství tohoto míchaného nápoje se připisuje Margaritě Samesové, která jej poprvé připravila pro vybranou společnost v roce 1948 v mexickém Acapulcu. Jiná verze vzpomíná, že koktejl byl zhotoven při příležitosti návštěvy americké herečky Marjorie King v mexické Tijuaně. O jeho vznik se tehdy postaral majitel baru Danny Herrera.
I když se informace o Margaritě různí, můžeme s jistotou říci, že se zrodila v Mexiku a její hlavní ingrediencí je tequila. Protože je tvořena lihovinou, likérem a šťávou, patří do kategorie míchaných nápojů takzvaných sourse. Nápoj původně sloužil jako aperitiv, v současnosti se pije kdykoliv.
Má osvěžující charakter a jeho konzumace je příjemná v letních horkých měsících. Margaritu lze připravit na několik způsobů. Její příprava je snadná nejen pro barmana, ale i pro nás. V šejkru smícháme 2 díly tequily, 1 díl likéru Cointreau, 1 díl čerstvé limetkové šťávy s dřevěným ledem.
Pak obsah připraveného nápoje opatrně scedíme do koktejlového poháru, jehož okraj jsme namočili do půl centimetru limetkou a obráceným dnem ponořili do soli. Limetka se nevyznačuje výraznou kyselostí jako citron, proto je jako surovina vhodnější. Podobu klasického koktejlu můžeme modifikovat podle použitého ovoce a ovocných šťáv. Známe texaskou Margaritu, jahodovou Margaritu, mangovou Margaritu, melounovou Margaritu, banánovou či jablečnou Margaritu. Tento míchaný nápoj se prostě těší takové oblibě, že 22. únor je ve Spojených státech amerických vyhlášen National Margarita Day.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu