Medovina

Medovina je typický slovanský nápoj, který si svou oblibu drží již staletí.

Obsahuje nízký podíl alkoholu (12-14%). Vyrábí se předkvasením roztoku včelího medu, vody a extraktu bylin, koření nebo případně i kořenů rostlin, ovoce či chmele. Širší škála nabídky kvalitních medů se podílí na unikátní chuti a vůni každého nápoje. Jak dosáhnout, aby byla medovina suchá nebo sladká? Jednoduše koncentrací sacharidů v roztoku medu. Zachování chuťových vlastností použitých surovin závisí na výrobním procesu. Naředěný roztok se buď vaří, nebo naopak nevaří.

V prvním případě se z něj odstraní bílkoviny, částečky pylu a také některé aromatické látky. Ve druhém případě aromatické látky medu zůstanou zachovány, ale kvůli zvýšenému obsahu bílkovin bude medovina zakalená a její čeření si vyžádá delší čas. Medovina se stáčí dvakrát. Proces zrání pomocí ušlechtilé kultury vinných kvasinek trvá několik měsíců až let při teplotě do 10 ° C. Během tohoto období se formuje charakter medoviny. Délka zrání je rozhodující pro výsledné vlastnosti nápoje.

Pak následuje filtrace tekutiny, aby byla přitažlivá chuťově, čichově a vizuálně. Vzhledem k finanční náročnosti to v malovýrobě není nutné. Nakonec se nápoj plní do lahví. Medovina se podává chlazená na 14 ° C až 18 ° C jako aperitiv či dezert. Servíruje se v kombinaci s moučníky, ovocem a kořenitými jídly. Horká medovina při teplotě 55 ° C až 60 ° C se hodí v chladnějším období, neboť zahřeje organismus. Pije se čistá. Produkci medoviny se věnuje v České republice několik výrobců.

Dobrou pravou medovinu charakterizuje jemná a bohatá vůně a chuť s množstvím rozmanitých nuancí. Jednostrannost není žádoucí.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus