Nejznámější česká piva
Pilsner Urquell je elegantní a stylové pivo. Charakterizuje ho sytá, zlatá barva, kvalitní pěna a hořkosladká chuť.
Jak tento nápoj vlastně vznikl? Při příležitosti založení měšťanského pivovaru v roce 1842 byl pozván německý mistr pivovaru, který přispěl v oblasti technologie výroby. Díky novému postupu v kombinaci s tradičním domácím způsobem výroby vznikl nový typ piva. První ležák typu Pilsner vyrobili v Plzni.
Budvar se spojuje s Českými Budějovicemi. Místní pivovar byl založen v roce 1895, přičemž kořeny vaření piva v této lokalitě sahají až do 13. století. Kombinací německé a české tradice dosáhl vysoký standard a vysloužil si mezinárodní renomé. Tento ležák typu Pilsner se považuje za jeden z nejlepších na světě. Nápoj obsahuje 5% obj. alkoholu a vyznačuje se sytou chutí s chmelovými vjemy. Překypující pěna dosahuje vanilkové sladkosti. Budvar se nejlépe konzumuje hodně studený.
Kozel, vyráběný ve Velkých Popovicích, představuje levný ležák. Nápoj je alnernativou piv jako jsou Budvar a Urquell. Pro Kozla je typická bílá pěna a chmelová, medová vůně. Při jeho konzumaci v ústech cítíme ostrý, čistý slad a citrónovou příchuť. Výrobce produkuje Kozel Světlý s obsahem alkoholu 4% obj. a tmavší Kozel Premium s obsahem alkoholu 5% obj.
Gambrinus Pilsner je rivalem piva Pilsner Urquell již odedávna. Ačkoli nedosahuje jeho kvality, výborně se hodí na uhašení žízně. Nápoj se vyrábí od roku 1870. Jedním ze zakladatelů pivovaru Gambrinus byl obchodník Emil Škoda, který se později přeorientoval na automobilový průmysl. Pivo světlo zlaté barvy je poměrně silné, obsahuje 5% obj. alkoholu. Vyznačuje se smetanovou chutí a matově-chmelovou dochutí.
Staropramen vyrábí pivovar se sídlem v centru Prahy. Tradiční způsoby jeho výroby se od roku 1869 vůbec nezměnily, voda je stále čerpána přímo z Vltavy. Zatímco Staropramen Ležák 10 je lehký a světlý s obsahem alkoholu 4,2% obj., tak Ležák 12 představuje zlaté a vysoce plné pivo s obsahem alkoholu 5% obj. Staropramen je dokonale vyvážené pivo a má mírně kouřové aroma. Ve vyzrálé chuti ucítíme sladovou příchuť a náznak vanilky.