Jak otevírat víno?

Vytahování zátky z láhve je důležitý úkon.

Samozřejmě, pokud kupujete víno v láhvi v hypermarketu, možná je uzavřené plastovou zátkou nebo šroubovacím uzávěrem. Varianta, z níž je vinař na mrtvici, je krabicové víno. Dá se říci, že otevírání těchto vín není problematické a nebude mít vliv ani na chuť vína. (Té totiž už nemá co pomoci.)

Pokud hovoříme o jakostních vínech, pak je dobré vědět, že existuje několik druhů vývrtek. Nejlepší vývrtky mají otevřenou a hladkou spirálu, uvolňují zátku vertikálně.

Vytaženou zátku je třeba důkladně prohlédnout a ovonět. Pružnost zátky a čistota korku mluví o víně plněném do láhve teprve nedávno. Nepružná zátka u červených vín zbarvená vínem dokazuje naopak roky archivace.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus