Odrůda hroznů - Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon [kaberne soviňon] je pro modré odrůdy hroznů totéž, co Chardonnay pro bílé. Tato stejně úspěšná a přizpůsobivá odrůda se nachází po celém světě. Ze své domoviny v Bordeaux se Cabernet Sauvignon rozšířil kromě další francouzské oblasti Vins de pays d'Oc, v Austrálii, Kalifornii, Chile, Argentině, Jižní Americe, Novém Zélandu a méně spolehlivě v Bulharsku a Rumunsku.

V oblastech s chladným podnebím nemůže zcela dozrát z důvodu pozdního zrání. Vyrábějí se z něj tenká "zelená" vína s bylinkovým buketem.

Jednou z hlavních vlastností Cabernetu Sauvignon je stálost jeho charakteru. Za každých okolností zůstává sám sebou. Pauillac z Bordeaux se svými minerálními, cedrovými a jakoby tabákovými příchutěmi se velmi liší od Cabernetu z Coonawarry v Jižní Austrálii, který se vyznačuje podmanivou chutí černého rybízu kombinovanou s mentolovou a hřebíčkovou příchutí.

Cabernet Sauvignon si zachovává svou osobitost i přes takové oblastní zvláštnosti. Černý rybíz, přecházející do sladkých černých plodů v teplejších oblastech, cedr z Bordeaux, máta nebo eukalyptus často signalizují Coonwarru, Langhorne Creek a stát Washington, zelená paprika je typičtější pro chladnější oblasti, čokoláda a hřebíček nebo lékořice zase pro teplejší.

Víno vyrobené z Cabernet Sauvignon má přirozeně vysoký obsah tříslovin a potencionálně dlouho vydrží. Jsou vhodné na zrání v dubových sudech. Týká se to hlavně francouzských vín. Cabernet Sauvignon se často míchá s jemnějšími, šťavnatějšími odrůdami. V Bordeaux hlavně s Merlotem a Cabernetem Francem. Má potenciál na uskladnění.

Nejlepší vína vydrží skladování 8 až 20 let. Obecně se víno hodí k hlavnímu jídlu, zejména červenému masu.

Autor: Martina Dvořáková