Odrůda hroznů - Chardonnay

Chardonnay [šardone] je slavné a moderní. Hlavní oblastí této odrůdy je Burgundsko, bez ohledu na to, že pochází ze zdejší obce Chardonnay. Oblibují si ho nejen konzumenti, ale i pěstitelé a výrobci vín. Od šedesátých let dvacátého století se pěstování této odrůdy rozšířilo téměř po celém světě, neboť se jí vzácně daří v různých klimatických podmínkách a na různých půdách.

Chardonnay charakterizuje přizpůsobivost. Zatímco odrůdy jako Riesling a Sauvignon Blanc jsou ve svém základě přesně určeny a nedávají výrobci příliš mnoho možností na výběr druhu vína, s Chardonnay je to naopak. Navzdory bohatosti a síle vín hrozny nemají příliš výraznou chuť ani aroma. Výrobce může s vínem naložit dle vlastního cíle s ohledem na požadavky trhu. Tajemstvím úspěchu Chardonnay je požitek. Téměř vždy se dobře pije. Týká se to zvláště vín s ovocnou příchutí pocházejících z Austrálie, Nového Zélandu, Jižní Afriky, Severní a Jižní Ameriky.

Chardonnay pěstované v těchto zemích se vyznačuje plností, zralostí a jemností. Ovocná chuť se pohybuje od citronu a jablka přes meloun a broskev až po ananas a tropické ovoce. V Burgundsku je ovocná příchuť více potlačena a nahrazena ušlechtilejšími skořápkovým příchutěmi.

Nejběžnějším přídavkem Chardonnay je dub. Fermentace a zrání v téměř nových dubových sudech dodává mladému vínu kouřově-vanilkovou příchuť, při zrání přidává komplexnější chuť a bohatější strukturu. To vše se odráží na ceně.

Další metodou ovlivňující chuť vína je sekundární fermentace, když se víno nebo jen jeho část odsává jablečno-mléčným kvašením, a tak se stává jemnějším a máslovějším. Chardonnay skvěle ponese veškeré tyto úpravy.

Různé styly upřednostňují různé jídlo. Nejplnější víno je vhodné podávat dokonce k steakům. Většina se hodí k rybám.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Odrůda hroznů - Riesling

Riesling [Ryzlink] překvapivě charakterizuje nemodernost. Přesto patří k jedné z nejlepších odrůd hroznů na světě....
více…

Odrůda hroznů - Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc [siviňon blan] vystihují angrešt, posečená tráva, listy, větve kvetoucího rybízu nebo kopřiva. I v...
více…

Vína blízkého a dalekého východu

V Turecku platí zákaz dovážet zahraniční víno. Přestože místní vína se vyznačovala donedávna velmi kolísavou...
více…

Vína z různých zemí

Rakousko podobně jako Německo charakterizují bílá vína. Dolní Rakousy zejména Burgenland produkuje nejen nevšední...
více…

Německá vína

Německá vína jsou důkazem poctivé práce a pedantické technologie, avšak bez přítomnosti větší poezie. Renomé...
více…

Portugalská vína

Vinařská moderna dorazila do Portugalska mnohem později než do Španělska. Starší generace vinařů se stále drží...
více…

Italská vína

Itálie je vedle Francie nejen nejvýznamnější vinařskou krajinou, ale je i největším výrobcem vína na světě....
více…

Francouzská vína

Francii lze rozdělit na deset vinařských oblastí, která produkují vína širokého spektra barev, vůní a chutí díky...
více…

Stolní a moštové odrůdy vína

Mnoho odrůd hroznů pěstovaných na různých půdách a v různých mikroklimatech nabízí neuvěřitelnou paletu různých...
více…

Růžové víno

Není ani bílé, ani červené. Jaké vlastně je? Je především specifické. Protože kvalita růžového vína byla v...
více…