Zatímco Chardonnay se dokáže usadit téměř všude, Pinot noir se drží svého podnebí, své půdy, způsobu péče během růstu a způsobu zpracování po sklizni plodů a výroby ve vinařských podnicích. Z Pinot noir se obecně produkuje světlé až středně tmavé červené víno s poměrně nízkou hladinou taninu a kyselosti.
Za určitých okolností se z něj dají získat i sytě barevná vína s výrazným obsahem tříslovin. Jsou výborné v kombinaci s francouzským dubem. Vína se vyznačují opojnou vůní a hedvábnou texturou. Maliny, jahody a třešně se mísí s růží, fialkou, kadidlem a nádechem orientálního koření.
Většina Pinotu noir je připravena ke konzumaci ihned po lahvování a nevydrží tak dlouho jako Cabernet Sauvignon podobné kvality. Nedělají se z něj levná vína. Kromě Burgundska se jeho pěstování daří v Německu, kde se objevuje jako Spätburgunder a v Rakousku, kde se také objevuje pod tímto jménem nebo i Blauburgunder. Mimo Evropu se pěstuje v Oregonu, chladnějších oblastech Kalifornie a na Novém Zélandu v oblastech Martinborough, Marlborough a střední Otago.
V Austrálii má úspěch v některých chladnějších oblastech Victorie a v Tasmánii. Používá se na výrobu šumivých vín. I vinaři v Jižní Africe a Chile se pokoušejí o jeho pěstování. Víno se doporučuje pít samostatně, ale také s jídlem. Hodí se ke zvěřině a většině masa. Považuje se za nejlepší víno k rybě.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu