Odrůda hroznů - Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc [siviňon blan] vystihují angrešt, posečená tráva, listy, větve kvetoucího rybízu nebo kopřiva. I v případě ucítění chřestu, kočičí moči nebo zelené fazolky se šance znovu přiklánějí na stranu této odrůdy. Sauvignon je jednou z nejcharakterističtějších odrůd bílého vína.
Snadno se pozná podle pronikavě svěžího aroma a jeho vysoce povzbuzující kyselosti. Bez kyselosti, což se pravidelně stává v teplém podnebí, absentuje jeho přitažlivost. Sauvignon Blanc potřebuje chladnější podnebí. Dvě hlavní oblasti jeho pěstování jsou Loira, hlavně Sancerre a PouĹľijte-Fumé a Marlborough na Novém Zélandu.
Sauvignon Blanc z Marlborough, který se na scéně objevil koncem osmdesátých let dvacátého století, byl ovocnější než víno z horní Loiry, chyběl mu jeho občas křemenito-kouřový charakter. Vyznačoval se velice atraktivní povahou a intenzitou.
Díky okolnostem na Novém Zélandu tak vznikl nový hlavní styl občas předstihující i originály od Loiry. K důležitým oblastem pěstování Sauvignon Blanc patří také Bordeaux a Bergerac, Rueda ve Španělsku, Štýrsko v Rakousku, Casablanca v Chile, Jižní Afrika a Kalifornie.
Sauvignon se obecně jen zřídka snáší s dubem, či se nesnadno kombinuje s jinými odrůdami, proto si zachovává svou chuť a čistotu. Dalším důvodem, proč Sauvignon zůstává sám sebou je, že nemá téměř žádnou možnost stát se něčím jiným. Nejedná se o odrůdu, která věkem získává na zajímavosti. Většina lahví se vypije během dvou-tří let.
Po uplynutí této doby se většina Sauvignonů začíná kazit, ztrácejí svou základní kyselost a svěžest. Jen malá menšina dokáže vydržet přibližně deset let. Vydržet však neznamená dozrát věkem. Víno se výborně hodí k rybám, zeleninovým jídlům a jemně pikantním masitým jídlům. Sauvignon slouží i jako vynikající a oživující aperitiv.