Zdejší hrozny jsou hrozny husté a inkoustové, chutná po černém rybízu, ostružinách, malinách a více po bylinkách. Kyselost je vyšší, kořeněná příchuť evokuje čerstvě mletý pepř. Můžeme se setkat i s víny s nádechem kouře, dehtu nebo gumy.
Při procesu zrání a zjemňování vína vytvářejí komplexnější příchuť zvěřiny a někdy i kůže. Další známá oblast pěstování révy Barossa Valley v Austrálii nabízí plody zralejší a plnější mající bohatý, příjemný čokoládový charakter, někdy s náznakem máty. Kořeněný prvek, který se zvýrazňuje zráním v dubových sudech, je sladší a exotičtější. Vína jsou výrazná a šťavnatější, ta nejlepší vydrží několik let.
Syrah / Shiraz je doma i v teplé australské oblasti Hunter Valley a chladnějších vinicích ve Victorii. V zemi dosáhl pozici nejpěstovanějšího modrého hroznu, z něhož se vyrábějí množství každodenního, hladkého, kořeněného červeného vína s příchutí ostružin.
Syrah / Shiraz není základem pouze drahých a nejlepších vín. Velmi úspěšně se také míchá s Cabernetem Sauvignon na všech kvalitativních stupních. Slouží i na výrobu vynikajícího, plného, zralého a kořeněného šumivého červeného vína. Ačkoli nejlepší vína z oblasti Rhôny potřebují dlouho zrát, nejlepší australský Syrah / Shiraz se může pít i ihned.
Levnější vína by se neměla odkládat. Víno se doporučuje podávat ke zvěřině, k jídlům z jednoho hrnce, uzeninám a sýrům.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu