Odrůdy bílého vína (2)

Aligoté

je z hlediska významu a rozlohy druhou nejdůležitější odrůdou pěstovanou v Burgundsku. Produkují se z ní jednodušší, drsnější vína s potenciálem zrání menším než Chardonnay. Je to tradiční víno na přípravu Kiru. Aligoté se velmi daří pěstovat i ve východní Evropě.

 

Assyrtiko

pochází ze Santorini a její pěstování se stále více rozšiřuje i na jiných ostrovech a ve vnitrozemí. Připravují se z ní velmi kvalitní vína s pikantní kyselostí, s citrusovým, bylinkovým, kořeněným a meruňkovým buketem.

 

Catarratto

druhé nejpěstovanější bílé hrozny v Itálii, je omezeno pouze na Sicílii. Používá se na přípravu Marsaly i na přípravu stolních vín. Kombinuje se se Chardonnay, které doplňuje jeho čerstvý grapefruitový buket.

 

Clairette

představuje méně kyselou odrůdu z jižní Francie, která poskytuje plné, ale často měkké víno, které potřebuje zacelení s ostřejšími odrůdami.

 

Cortese

rezprezentuje nejmódnější italské bílé víno Gavi z Piemontu. Je živé a ovocné, hodí se k rybám z Ligurského moře. Jinak se přeceňuje.

 

Fernão Pires

nejpěstovanější bílá odrůda v Portugalsku, je důležitá v oblasti Ribatejo. Připravuje se z ní středně bílé víno s jemně výraznou ostrostí.

 

Furmint

se pěstuje nejen v Maďarsku, ale i na Slovensku, v Rakousku a Slovinsku. Toto silné, vysoce kvalitní hrozno je základem pro výrobu vynikajících maďarských sladkých tokajských vín a také silných suchých vín.

 

Gros plant

je kyselejší a neutrálnější verze odrůdy melon Muscadetu z oblasti Nanto na Loire. V případě, že se destiluje na brandy, tehdy se jmenuje FOLLE blanche.

 

Chasselas

poměrně neutrální stolní hrozny, je nejdůležitější švýcarskou odrůdou. Připravuje se z ní skromné víno. Slabší výsledky dosahuje v Alsasku, Savojsku a jako gutedel v Německu.

 

Irsai oliver

jsou maďarské stolní hrozny, z nichž se produkují svěží, lehké až středně plné víno s hroznovou, muškátovou vůní.

 

Kerner

je považován za nejúspěšnějšího a nejnovějšího křížence mezi mnoha německými kříženci. Své popularitě se těší zejména v oblasti Falcka a Rheinhessenu. Je svěží, květinový a podobný Rieslingu.

 

Macabeo

důležitá španělská odrůda, voní jemně po bylinkách a květinách. Pěstuje se po celém severu země, včetně Rioja a v Katalánsku. Odrůdě se daří i v oblasti Languedoc-Roussillon.

 

Malvasia

jako odrůda reprezentuje sladkou Madeiru a jméno, které nechtěně vyvolává zmatky v řadě odrůd a vín - suché, sladké, bílé, červené, hnědé, šumivé. Zvláště důležité jsou mnohé převtělení po celé Itálii. Malvoisie se nazývá ve Francii.

 

Manseng gros a petit

jsou sourozenci s intenzivní ovocnou vůní (mandarinka, nektarinky, kdoule). Pěstují se v Kalifornii a Languedoc. Gros manseng se více používá na křiklavá, suchá vína. Petit manseng s menšími bobulemi se používá na jemná, sladká vína.

 

Melon de bourgogne

jak napovídá jeho jméno, pochází z Burgundska. Připravuje se z ní Muscadet. Jedná se o neutrální, kyselé hrozny. Není však moc oblíbené.

 

Müller-Thurgau

je vysoce produktivní kříženec německého Rieslingu. Zcela mu chybí povaha a kvalita Rieslingu. Obvykle je hlavní součástí Liebfraumilch a jiných levných vín z Německa a východní Evropy. Lepší výsledky dosahuje v Itálii, Švýcarsku a na Novém Zélandu. Důležité je i v Anglii.

 

Muscadelle

v současnosti patří k nejméně žádaným bílým hroznům z Bordeaux a Bergeracu. Produkují se z něj většinou sladká vína. Pod jménem Tokay se použije v Austrálii na přípravu dramaticky sladkých, bohatých, hnědých vín.

 

Palomino

je odrůda, z níž se připravuje většina sherry. Její jméno se však až donedávna na etiketách neobjevovalo. Své vlastní místo si našlo hrozny v podobě stolního vína na Kanárských ostrovech.

 

Pedro ximénez

se jednoduše označuje PX. Odrůda se využívá na přípravu sirupovitých hnědých vín, které se používají k oslazení některých sherry, bohatého, rozinkově sladkého, alkoholizovaného vína z Malagy a podobných lepkavých PX z Jerezu.

 

Picpoul

stará odrůda z Languedoc, si v teplém podnebí zachovává svou osvěžující kyselost. Nejlepší je v plných, suchých, citronově bílých vínech Coteaux du Languedoc a Picpoul de Pine.

 

Prosecco

je jméno nejen odrůdy, ale také vína z ní produkovaného. Domovinou těchto hroznů je oblast Treviso situovaného severně od Benátek. Existují běžné i šumivé víno ale dominují jemné šumivé víno s mandlovou vůní.

 

Roussanne

se hodnotí jako lepší a aromatičtější než Marsanne, které je jeho partner ve směsích severní Rhôny. Těžší se pěstuje, a proto jeho výskyt je méně běžný. Pěstuje se v Languedoc, dařit se mu začalo i v Kalifornii, avšak velké vinohrady překypují viognieriom.

 

Rousette

mimořádně kvalitní odrůda, je vhodná pro přípravu svěžích, voňavých, energetických bílých vín v Alpách a v Savojsku. V této oblasti je známá i jako Altesse. Podobná odrůda jako furmint.

 

Scheurebe

patří k jednomu z nejúspěšnějších německých kříženců. Připravují se z něj suchá i sladká vína s charakteristickou příchutí růžových grapefruitů. Často mají jemný nádech koření, hlavně v oblasti Falcka. V Rakousku pod jménem samling 88 tvoří základ dobrých sladkých vín.

 

Seyval blanc

díky tomu, že je hybrid, se nachází na spodku své třídy. V chladných oblastech Anglie, Kanady a státu New York je však z něj možno vyrobit svěží, atraktivní víno.

 

Tocai friuliano

vytváří příznačnou plnost svěžích, voňavých, květinových bílých vín z Friuli na severovýchodě Itálie. Dává se nesprávně do souvislosti s Alsaskou odrůdou Tokay-pinot gris. Někteří odborníci hovoří o jejím propojení s furmintem z maďarské oblasti Tokaj.

 

Torrontes

pochází z Galicie na severovýchodě Španělska. Dnes se více uplatňuje jako argentinská specialita. Připravují se z ní aromatická, výrazně muškátová vína, která jsou často plná s vysokým obsahem alkoholu a přitom osvěžující a pikantní.

 

Trebbiano / Ugni blanc

je bizarní v tom, že její název se jen zřídka vyskytuje na etiketách. Italská a francouzská vína připravená z této odrůdy jsou totiž tenká a nezajímavá. V těchto zemích se však navzdory všemu jedná o nejrozšířenější odrůdu, která se často míchá s jinými.

 

Verdejo

jedna ze španělských kvalitních odrůd, věkem získává na kvalitě. Aromaticky svěží, někdy ořechově speciální v oblasti Rueda, kde se často mísí i SAUVIGNY blanc.

 

Verdelho

je nejznámější jako polosuchý, typicky šťavnatý styl z Madeiry. Své oblibě se těší i v Austrálii v plných vínech s příchutí limetkové marmelády.

 

Verdicchio

je v podobě vína známé jako Verdicchio dei Castelli di Jesi. Toto pikantní, jemně voňavé suché bílé víno s citrónovou a mandlovou příchutí pochází z italských pohraničních oblastí a nabízí se v lahvích ve tvaru amfory.

 

Vermentino

představuje aromatickou odrůdu, z níž se připravují svěží bílá vína na Sardinii, Ligurii, Korsice a Languedoc-Roussillonu.

 

Vernaccia

je italská odrůda. Produkuje se z ní známé ořechovité víno Vernaccia di San Gimignano. Je to nejzajímavější, pokud ne jediné, toskánské bílé víno.

 

Welschriesling

není příbuzná skutečnému, kvalitnímu německému Rieslingu. Vyrábějí se z ní svěží, lehká, poměrně aromatická vína. Nejlepší jsou z této odrůdy botrytická vína z Rakouska.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus