Vína blízkého a dalekého východu

V Turecku platí zákaz dovážet zahraniční víno. Přestože místní vína se vyznačovala donedávna velmi kolísavou kvalitou, situace se výrazně zlepšuje.

Za čistá a harmonická vína lze považovat vína z oblasti Marmarského moře. Dobrá červená vína pochází z produkce státního monopolu Teckel Instanbul a od ankarské firmy Kavaklidere. Turci místo vína pijí raki, vinný destilát vyráběný ze sušených rozinek s extraktem anýzu.

Také kyperská vína zaznamenávají svůj vzestup. Jsou lehčí a kreativnější než před několika lety. Za pozornost stojí odrůdová suchá červená vína nebo suché šumivé víno Avra.

Produkty z Libanonu a Izraele jsou pro vinařský svět velmi zajímavé. Nejlepší vína na Blízkém východě pochází z produkce jednoho vinařského génia. Serge Hochar vyrábí čistá, dobře vyzrálá a dobře vyvážená červená vína. Jeho mladá růžová vína jsou hodnocena ještě lépe.

Izraelské vinařství nemá svou tradici, začalo prostě od nuly. Vyrábějí se zde čistá a elegantní vína. Nejkrásnější vína pocházejí z Golanských výšin.

Indie se nevyznačuje četnými vinicemi. Svoji tradici zde měly sladká a ne příliš chutná vína. Avšak díky jedné indicko-francouzské společnosti se začalo s výsadbou nových vinic a produkcí červených vín nové vlny. Později se začalo i s výrobou jemného a elegantního šumivého vína.

V Číně je hroznové víno poměrně zvláštností. Navzdory úsilí francouzských, německých a australských obchodníků se zdejšímu vínu nedaří. Dobrou odezvu má Cabernet d 'Est, čisté červené víno vyráběné čínsko-japonským konsorciem.

V Japonsku je srovnatelně tolik vinic jako u nás. Vína se vyrábějí jak z domácích, tak i zahraničních hroznů. Vděčí za to komplikované vinařské legislativě. Mezi nejlepší japonské vína patří Château Lumiere.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus