Vína z různých zemí

Rakousko podobně jako Německo charakterizují bílá vína. Dolní Rakousy zejména Burgenland produkuje nejen nevšední suchá vína, ale i pozdní sběry a ledová vína, která jsou ve světě velmi obdivována. I v této zemi vinaři zavedli prvky vinařské moderny a podlehli experimentování. Červená vína si postupně nacházejí své příznivce. Stolní i venkovská vína jsou kvalitní a kabinetní se považují za ještě lepší.

Ve Švýcarsku nejkrásnější vína pocházejí z italsky mluvícího kantonu Ticino. Jednoduchá jemná červená vína produkují francouzsky mluvící kantony země. Kromě toho ostatní vína nedisponují velkým půvabem.

Bulharská vína svět objevil teprve nedávno. Zvláště červená vína jsou natolik vynikající, že se mohou srovnávat s francouzskými. Bílá a šumivá vína jsou již méně úspěšná.

Maďarské víno lze charakterizovat jako tajemné a přitažlivé. Známé je maďarské tokajské a tzv.. egerská býčí krev, méně elegantní a více robustní víno. Dobré bílé víno pochází od Neziderského jezera, vynikající červené najdeme v oblasti Mecsek v okolí Pécsi.

Rumunská vína vždy měla dobrý zvuk. Zasloužili se o to hlavně experimentální vína výzkumných pracovníků a vinařů z Murtfatlaru. Krásné suché bílé víno i červené víno poskytují vinice černomořských kopců. Kyselejší a svěžejší bílá vína se produkují v Transylvánii.

Slovinsko na základě svého geografického potencionálu vyrábí kvalitní vína. Posávský a Podravský region dodává nádherné svěží a plná bílá vína. Přímořský region je krajem vábných červených vín.

Z chorvatských vín za pozornost stojí vína z Kutjeva a pozdní sběry Tramínu a Muškátu Ottonel. Modrá odrůda Plavac dominuje na pobřeží. Dingač z poloostrova Pelješac se hodnotí jako lepší.

Srbská vína jsou ve světě méně známá. Vojvodinský Banatski Ryzlink i Traminac jsou poctivá a hebká vína. Kosovská vína jsou veřejnosti snad nejznámější.

Za mimořádně dobrá se považují makedonská červená vína plné slunce.

Řecké víno moc nepotěší. Ve světě je známá Retsina a několik značek muškátových vín. V případě Retsina se většinou jedná o bílé víno, do něhož se během kvašení přidává piniová pryskyřice.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Odrůda hroznů - Riesling

Riesling [Ryzlink] překvapivě charakterizuje nemodernost. Přesto patří k jedné z nejlepších odrůd hroznů na světě....
více…

Odrůda hroznů - Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc [siviňon blan] vystihují angrešt, posečená tráva, listy, větve kvetoucího rybízu nebo kopřiva. I v...
více…

Odrůda hroznů - Chardonnay

Chardonnay [šardone] je slavné a moderní. Hlavní oblastí této odrůdy je Burgundsko, bez ohledu na to, že pochází ze...
více…

Vína blízkého a dalekého východu

V Turecku platí zákaz dovážet zahraniční víno. Přestože místní vína se vyznačovala donedávna velmi kolísavou...
více…

Německá vína

Německá vína jsou důkazem poctivé práce a pedantické technologie, avšak bez přítomnosti větší poezie. Renomé...
více…

Portugalská vína

Vinařská moderna dorazila do Portugalska mnohem později než do Španělska. Starší generace vinařů se stále drží...
více…

Italská vína

Itálie je vedle Francie nejen nejvýznamnější vinařskou krajinou, ale je i největším výrobcem vína na světě....
více…

Francouzská vína

Francii lze rozdělit na deset vinařských oblastí, která produkují vína širokého spektra barev, vůní a chutí díky...
více…

Stolní a moštové odrůdy vína

Mnoho odrůd hroznů pěstovaných na různých půdách a v různých mikroklimatech nabízí neuvěřitelnou paletu různých...
více…

Růžové víno

Není ani bílé, ani červené. Jaké vlastně je? Je především specifické. Protože kvalita růžového vína byla v...
více…