Afrodisiaka - stará erotická kuchyně
Také afrodisiaka, prostředky pro zlepšení sexuálního apetitu, mají svou historii. Podle vědců je znali již staří Egypťané, s čím se spojuje i jejich pojmenování podle bohyně lásky Afrodity.
Za nejstarší zachované afrodisiakum se považuje sušený krokodýlí penis. Známým staroegyptským sexuálním stimulem jsou i ještěrčí ocásky a ostny mořských ježků. K těm romantičtějším patří červené růže a podle zastánců přísloví "láska prochází žaludkem" také mnohé potraviny.
O historickém původu afrodisiak by mohli vyprávět i Francouzi. Sama madame de Pompadour vařila králi Ludvíku XV. odvar z kořene máty a celerovou polévku na zlepšení potence. Naopak francouzské ženy jsou vděčné účinku lanýžů sypaných pepřem. Stejně může zapůsobit i takzvané jablko lásky, tedy rajče s nasekanou bazalkou. K dokonalejšímu vzrušení ženy dopomůže i banánová dužina.
Na blaho vliv potravin na sexuální apetit vsadili lidé cílevědomě a často připravovali speciální pokrmy. Známá je vařená rýže ve smetaně, nebo mandlové polévce, která se zvykla posypávat cukrem a skořicí. Kuchařky též s poťouchlým úsměvem pekly koláče z lněných semínek s pepřem a medem. V mléce také až do prasknutí vařily červené a strakaté fazole, a pak je posypaly pověstným pepřem, galgána, vlašským koprem a cukrem.
Židovský výklad Tóry Talmud zase radí - "pokud chceš být silný při milování, rozetři si ve víně 50 gramů šafránu". Přidávání přísad do vín je historicky známou záležitostí, ženy se už odjakživa posilovaly odvarem z jasanového semen, semen bavlny nebo šalvěje. Mezi proslulé nápoje patří i hřebíček přimíchán do mléka. Specifickým nápojem lásky je i nakvašený mošt s nakrájeným omanovým kořenem, který se pije, když je průzračný. Abstinentům zase zvedne náladu a pohlavní žádostivost ženšenový čaj.
Ani pojem "posvatební líbánky" není náhodným pojmenováním, spojuje se s afrodisiakálními účinky této zlaté sladkosti. Sexuální touhy pozitivně ovlivní medové koláčky či med s pečivem, protože i obilí se váže k bohyni plodnosti Ceres. Nasládlé stimulující potraviny dominují i v sexuálním životě Arabů.
Významnou roli mají datle, arabské ženy je svým mužům roztírají do prvního šálky kávy, muži jim za to na oplátku nabízejí datlové pecky. Vzájemné vyvolání sexuálních tužeb způsobují i jídla s méně příjemnmým aroma připravované z česneku nebo křenu. Do této kategorie nepochybně patří i řepka lesní s cibulí, nebo pór posypaný cukrem. Příjemnější vůni i chuť mají afrodisiaka jako pečené kaštany posypané pepřem a solí, sladké mandle, pistácie, čokoláda a čokoládové krémy.
Současná moderní "erotická" kuchyně se o agresivnějším koření jako pepř nezmiňuje. Před pohlavním stykem spíše upřednostňuje lehce kořeněné orientální pokrmy. Skutečný pokrm, který vzbuzuje sexuální chuť, prokrví pohlavní orgány, nebo ovlivní vaginální svalstvo, má být údajně okořeněný vanilkou, skořicí, rozmarýnem, hřebíčkem, mátou, zázvorem, šalvějí, Saturejí, muškátovým ořechem, ale i jemně chilli.
Povzbudivé účinky nejsou přisuzovány jen koření, ale i jiným pochutinám, nebo přísadám do pokrmů. Skvělým stimulem může být i kokosový ořech se skořicí a listy bílé hořčice. Manželky by také měly svým polovičkám dopřát pojídání vlašského kopru namočeného v cukru, kořene a dužiny bodláku zahradního s pepřem, solí a galgána.
I když starým příslovím je, že lepším afrodisiakem jako jídlo je žena, která ho připravuje, moudré hlavy znají tajný recept. Úspěch svádění údajně zaručuje strouhaný čerstvý zázvor s cukrem, který se rozetře v poměru 1:1. Milenci by si měli tuto směs, která má jemně štiplavou a citrónovou chuť přidávat do pokrmů.