Alergická onemocnění dětí a kojení
Jaký je význam kojení pro dítě, abychom minimalizovali riziko vzniku alergií?
Kojení je nejideálnějším způsobem výživy v novorozeneckém a kojeneckém období, protože z imunologického pohledu překlene období, kdy obranyschopnost dítěte není ještě připravena na kontakt s prostředím. Rovněž v rámci senzibilizace, tedy kontaktu s cizorodými bílkovinami a alergeny, chrání dítě zejména prostřednictvím zažívacího traktu, protože ten je také otevřen pro vstup cizorodých bílkovin, které se prostřednictvím imunitních buněk, které se nacházejí ve střevě, podílí na tvorbě protilátek, které v pozdějším období mohou způsobit závažné zdravotní komplikace.
Jak je to s kravským mlékem, pokud ho pije matka? Může zalergizovat i přes mateřské mléko?
Některé studie poukazují na to, že pokud kojící matka konzumuje enormní množství kravského mléka, část bílkovin z něj se může prostřednictvím mateřského mléka dostat do zažívacího traktu kojeného dítěte a může v malém množství senzibilovat i kojené dítě. Jednoznačně je třeba říci, že kojené děti jsou chráněny před senzibilizací kravského mléka. I v prvních dnech, kdy pouze tvorba mléka v porodnici začíná, bychom měli instruovat matky, aby si přikládaly děťátko, a nemusely tak přikrmovat umělými mléky, které mohou způsobit právě v prvních dnech senzibilizaci.
Jaké dokrmování doporučujete a odkdy?
Ve výživě se dělá mnoho chyb, protože některé matky si neuvědomují rizika, která souvisejí právě s nezralým zažívacím traktem miminka a možností senzibilizace prostřednictvím střeva. Možná se někdy pyšní tím, co všechno jejich dítě zkonzumuje. Rady odborníků doporučují výlučné kojení v prvních šesti měsících a velmi opatrné zavádění příkrmů, zejména ve vztahu k tomu, zda jde o rodinu, kde se alergie vyskytuje nebo ne. Tam, kde se alergie vyskytuje, je nutné velmi opatrně zavádět nové druhy potravy. Když dítě překoná virové onemocnění, raději tři týdny počkat, dokud se imunitní systém nestabilizuje, abychom nenavodili nějaký typ alergie zejména na potraviny.
Je důležité, aby rizikové potraviny matka v jídelníčku zařazovala opatrně, spíše v II. pololetí a nikoli již v prvních měsících života dítěte, kdy může zareagovat výrazněji. Už po roce života, když by přetrvávalo kojení, bylo by dobré začít s tzv. zakázanými druhy potravy. Je velmi důležité si uvědomit, že tam je alergický terén. Pokud se v rodině alergická onemocnění vyskytují, je třeba být opatrní s příkrmy, zejména s ovocem, abychom nezpůsobili u dítěte alergii.
Jaká je pravděpodobnost vzniku alergie u dítěte, pokud jsou oba rodiče alergici?
Je známo, že existuje genetická predispozice k alergickým onemocněním. Studie ukázaly, že pokud oba rodiče mají některé z alergických onemocnění, jako je senná rýma, ekzém, astma, výskyt je asi 70%. Pokud má alergické onemocnění jeden rodič, udává se výskyt v 60-70% dětí.
Přesto doporučujeme kojení, které minimalizuje riziko vzniku alergického onemocnění u dítěte.
Pokud jde o rizikovou rodinu, o to více musíme preferovat kojení, protože čím dřív přijde dítě do kontaktu s alergeny, tím dříve a tím závažnější forma alergie se může vyvinout. Je dost vysoká pravděpodobnost, že dítě v budoucnu bude mít alergické onemocnění, ale nástup a stupeň onemocnění právě kojení pomáhá posunout do pozdějších období života.
Doporučujete, aby matka kojila, přesto, že je alergička?
Doporučujeme, aby kojila. Některé studie upozorňují na to, že v těhotenství žena, která je alergička, by se měla vyvarovat některých rizikových druhů potravin, jako jsou oříšky, kravské mléko, mořské plody, některé druhy ovoce. Již plod může být senzibilován prostřednictvím matky.
Je pravda, že strava, která neškodí matce, neškodí ani dítěti?
V určitém stupni to platí. Některé druhy rizikových potravin mohou u dětí způsobit průjem nebo koliku. Pokud matka začne s malým množstvím a otestuje si, že problém nevznikne, může v konzumaci daného jídla pokračovat. Některé druhy ovoce, např. kiwi, ananas, mohou způsobit problémy a velmi těžko se dá indikovat potravina, která je způsobí. Pokud matka touží po určitém druhu potravin, je dobré, aby si otestovala nejdříve jeden druh, počkala týden, aby zjistila, jak dítě zareaguje. Pokud dítě zareaguje například vyrážkami, bude to z nového druhu potraviny, který zařadila do jídelníčku. Je to podobné v pozdějším období, kdy zavádíme nemléčnou stravu. Rovněž musíme 4-5 dnů počkat, než začneme přidávat další druh zeleniny do zeleninového příkrmu. Co se týče kávy - ženy, které mají nízký tlak, mohou konzumovat denně 1-2 kávy. Musí si však také otestovat dítě, protože kofein v určitém stupni přechází do mateřského mléka, a pak nemusí děťátko spát tak, jak by si představovaly. Pokud matka kávu potřebuje, jednu denně si může dopřát.
Může být drobná krupice projevem alergie? Jaké projevy alergie u dětí známe? Kdy je symptom signálem, že je třeba navštívit lékaře?
Všechny matky, které mají malé dítě, vědí, že jejich kůže je velmi citlivá. Může zareagovat na nejrůznější dráždivé přípravky - kosmetické, prací prášky. Může to být reakce na některé potraviny, které zkonzumuje kojící matka. Jde těžko zjistit, co přesně způsobí takový problém. Možná v tom období se miminko více potilo, jinak ho oblékali nebo používali jiný kosmetický přípravek, nebo to může souviset s jídlem. Pokud se něco podezřelého objeví, je třeba počkat, jak se to bude vyvíjet. Pokud by to přetrvávalo nebo by se problémy zvýrazňovaly, je třeba se poradit s lékařem.
Jak se může u miminka projevit alergická reakce?
Nejčastější jsou kožní projevy. Dítě může zareagovat problémy ze zažívacího traktu - průjmy, koliky, zácpa. Může zareagovat dýchací systém. Celkové projevy - dráždivost, poruchy spánku, neklid.
Které potraviny jsou vhodné pro kojící matku?
Výživa kojících žen by měla být vyvážená. Rozhodně tam patří bílkoviny. Nedoporučuje se vegetariánská výživa, protože tyto ženy bývají anemické. Syrové maso, konzervované potraviny, uzeniny ani tuky ve velkém zastoupení nejsou vhodné. Nedoporučují se ani margaríny, které mohou být pro plod škodlivé. Co se týče pečiva, je doporučeno celozrnné pečivo a chléb. Ovoce a zeleninu je vhodné jíst v syrové formě. Mnohé těhotné i kojící ženy mohou mít zácpu, takže ta zeleninová a ovocná vláknina , která podporuje tvorbu stolice, je vhodná. Je nutno se vyhýbat silně kořeněným a uměle barveným a přislazovaným potravinám.
Jak postupovat při zavádění nových druhů potravin?
Schéma je individuální. Dítě může zareagovat na jakýkoli druh potravin. Jsou popsány některé rizikové druhy potravin, které více ohrožují dítě. Je třeba se raději poradit s alergologem.