Hubnutí po porodu

Devět měsíců jste se těšila z rostoucího bříška a když už se děťátko narodí, budete zase s napětím očekávat, kdy se vaše tělo dostane do původního stavu. Přibírání v těhotenství je přirozeným jevem, avšak s hubnutím po porodu už to tak jednoduché být nemusí.

 

Čím to je, že některé maminky se pár měsíců po porodu vejdou do svých původních kalhot a jiným to trvá i rok či více? Dalo by se říci, že ženy, které v těhotenství přiberou zbytečně mnoho, mají následně i více problémů se přebytečných kil zbavit. Optimální přírůstek váhy v těhotenství je kolem 9-13 kg, přičemž ženy s příliš nízkou hmotností mohou přibrat i o něco více.

Pomoci s návratem do původního stavu vám může i pravidelný pohyb. Není třeba se ho vzdávat ani v těhotenství. Jednak budete mít více pod kontrolou svůj váhový přírůstek v těhotenství a po porodu vám půjde hubnutí snadněji. Existují různé pohybové aktivity a sporty vhodné i pro těhotné ženy.

I po šestinedělí můžete opatrně začít s cvičením, pokud je vše v pořádku. Pozor však na nadměrnou námahu - mohlo by to snížit tvorbu mateřského mléka, pokud žena kojí. Je dobré začít pozvolna a dbát i na dostatečný pitný režim. Negativní vliv na laktaci však mohou mít také lehkomyslné diety a nedostatečný příjem kalorií.

Po porodu, zejména pokud kojíte, vám budou možná mnozí zdůrazňovat, že je třeba jíst za dva. To však není pravda - kojení si sice vyžaduje o trošku vyšší příjem potravy, ale není potřeba to vůbec přehánět. Měla byste poslouchat své tělo a jíst tehdy, když cítíte hlad.

Nezáleží tedy ani tak na kvantitě jako na kvalitě, protože přes mateřské mléko se miminku dostávají všechny důležité látky a proto by strava měla být vyvážená a pestrá (pozor však na alergeny a potraviny, které nafukují).

Každé ženě trvá jinou dobu, než se dostane do původní podoby, ale dá se to. Pravidelný pohyb (byť procházky s miminkem v kočárku) a rozumná strava (tedy ne hranolky a smažený sýr či jiná "kvalitní" jídla) vám pomohou dosáhnout opět štíhlého těla.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus