Jednou z mylných představ je, že vegetariánská strava neobsahuje dostatečný příjem látek, které jsou potřebné pro normální a zdravý růst člověka jako takového, a není vhodná ani v období těhotenství. Pokud je žena v jiném stavu, stoupá u ní potřeba zvýšeného příjmu výživných látek. Je to nejen kvůli změnám, které se odehrávají v těle ženy, ale i kvůli plodu. Doporučený příjem vitaminů a minerálů je v těhotenství vyšší než u ostatních žen, protože těhotná žena má zvýšenou potřebu příjmu bílkovin i sacharidů. Zdravá strava bohatá na živiny připraví budoucí maminku na početí, vývoj a růst miminka. Je dobré, pokud si žena udržuje optimální váhu, protože je dokázáno, že tělo funguje nejlépe v rozmezí + / - 10% k optimální váze. Mnoho těhotných žen - vegetariánek se obává, že nemá dostatečný příjem bílkovin. Pokud nejedí maso ani ryby, bude pro ně obtížnější mít dostatek vitaminu B12, zinku a železa. Proto je velmi důležité, aby vegetariánky konzumovaly v těhotenství stravu bohatou na výživné látky. V následujících řádcích se pokusíme vysvětlit, které stopové prvky, bílkoviny a výživné látky nezbytné v těhotenství, najdeme ve vegetariánské stravě.
Bílkoviny nejsou jen zdrojem energie. Jsou důležité pro růst buněk a jejich dělení, tvorbu enzymů, také jsou velmi důležité při růstu tkáně, potřebné pro růst plodu a placenty. Dostatečný příjem bílkovin zajistí mléčné výrobky, ořechy, semínka a cereálie. Kombinace těchto potravin, které se jedí v různých obměnách každý den, je nejlepším způsobem, jak dodat tělu to, co potřebuje. Lékaři doporučují v těhotenství zvýšený příjem bílkovin o deset gramů denně. Takové množství bílkovin najdeme ve 2 šálcích sojového mléka, v 90 gramech tofu.
Potřeba příjmu železa je v těhotenství vyšší, protože tělo potřebuje vytvořit více krve pro sebe a také pro plod. Těhotné ženy by měly najít železo v tofu, zelené zelenině, v luštěninách a zrnu.
Vegetariáni, kteří konzumují mléčné výrobky, získávají vápník z mléka a sýra. Mnohé sójové a rýžové mléko, ovocné šťávy či cereálie jsou plné vápníku. Ten se nachází také v sójových bobech, tuřínu a tofu.
Těhotná vegetariánka může získat všechny potřebné minerály z bohaté vegetariánské stravy, do níž patří: fazole, sója, čočka, cereálie, všechny druhy zeleniny, semínka, ořechy, mléko a mléčné výrobky.
Tuky představují zdroj energie pro tělo, podporují vstřebávání vitamínů A, D, E a K, pomáhají spoluvytvářet buněčné membrány a jsou velmi potřebné pro syntézu mastných kyselin. Na závěr ještě uvedeme několik potravin, které jsou zdrojem "dobrých" tuků: lněná semínka, sójový olej, olivový olej, mléko, luštěniny a mléčné výrobky.
Ať už jste vegetariánka nebo ne, vězte, že i v období těhotenství existují vegetariánské potraviny, které vám dodají přiměřené a nezbytné množství živin.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu