Co a kolik by měla pít budoucí maminka?

Ve formě nápojů se kromě vody dostávají do organismu i další látky, které mohou ovlivnit nejen organismus matky, ale procházet přes placentu nebo mateřským mlékem i do těla dítěte. Co všechno se skrývá v našich oblíbených nápojích?

Voda, minerální vody

Jsou ideálním nápojem, který dostatečně nahradí ztráty tekutin. Během těhotenství by měly být upřednostňovány minerální vody s nižším obsahem sodíku, jako prevence vzniku otoků a vysokého krevního tlaku. Vody bohaté na vápník a železo pomáhají zajistit dostatečný přívod těchto živin, které si během těhotenství a kojení vyžadují zvýšenou pozornost. Doporučuje se různé druhy minerálních vod střídat a předcházet tak jednostrannému až nadměrnému příjmu některé z minerálních látek.

 

Čaj

Tradiční černý čaj by se měl konzumovat v omezeném množství (1-2 šálky denně). Obsahuje totiž kofein - přibližně v polovičním množství než káva. Černý čaj podporuje vznik zácpy, která i tak trápí nejednu budoucí maminku a zhoršuje vstřebávání minerálních látek ve střevě. Tento účinek má i zelený čaj, který však na druhé straně pomáhá ničit bakterie v ústní dutině a tak zabíjí původce zubního kazu.

Ovocné a bylinkové čaje mají lahodnou a výraznou chuť, a to dokonce i bez přislazení, čímž se lze vyhnout nadbytečnému příjmu cukru. Neobsahují kofein a vyznačují se obsahem přírodních biologicky účinných látek. Dostupné jsou i čaje s výtažky z bylinek určené pro těhotné a kojící ženy, jejichž složky mohou maminkám pomoci zbavit se průvodních problémů během těhotenství a kojení. Pomáhají například předcházet hromadění tekutiny v organismu nebo stimulovat tvorbu mléka. Je třeba pamatovat, že ne všechny bylinky jsou v tomto období vhodné. Používat by se měly mírně působící druhy, naopak na pravidelnou konzumaci se nedoporučují léčivé čaje se silnými účinky. Různé druhy bylinkových čajů by se měly střídat.


Káva

Během těhotenství se pití kávy zcela nezakazuje, připouští se její konzumace v přiměřených množstvích, což je asi 2 - 3 šálky denně. Kofein ve větších množstvích působí dráždivě na matku i dítě a zhoršuje vstřebávání minerálních látek ve střevě. Káva se vyznačuje močopudným účinkem, zvyšuje ztráty tekutin z těla, proto není vhodným nápojem k zahnání žízně. Pokud budoucí maminka trpí na nízký tlak, káva může působit příznivě.

 

Ovocné a zeleninové šťávy

Uhasí žízeň, osvěží a poskytnou organismu minerální látky, vitamíny, vlákninu a další zdraví prospěšné látky. Nejbohatší obsah těchto hodnotných živin je zejména v nápojích z čerstvě vylisovaných surovin. Je třeba si pamatovat, že druhy s výrazným aroma mohou ovlivnit chuť mléka. Při koupi by měly být upřednostněny 100% džusy, které lze případně ředit vodou. Nezapomínejme, že přirozenou složkou zeleninových, ale zejména ovocných nápojů je i cukr, jehož nadbytečný příjem není žádoucí.

 

Slazené nealkoholické nápoje

Kdo si hasí žízeň zejména tímto druhem nápojů, dodává do těla značné množství cukru, aniž by organismus zároveň získával i potřebné a hodnotné živiny. Cukr navíc zvyšuje riziko vzniku zubního kazu. Těhotenství je přitom pro zuby zvlášť rizikovým obdobím, proto je rozumnější je všemožně chránit. Nápoje s obsahem umělých sladidel, případně barviv zase zbytečně zatěžují tělo cizorodými látkami. Kolové nápoje nejsou vhodné, protože obsahují kofein. Pro riziko nežádoucích účinků se nemají konzumovat ani tonik a jiné nápoje s obsahem chininu.

 

Alkoholické nápoje

Alkoholické nápoje se mají během těhotenství zcela vyloučit. Alkohol je látkou, která může mít různé nepříznivé účinky na průběh těhotenství a vývoj plodu.

 

Mléko a mléčné nápoje

se považují spíše za potravinu než za tekutinu. Výživu budoucí maminky obohacují o důležitý vápník a bílkoviny, ale i další minerální látky a vitamíny. Vítány jsou zejména zakysané mléčné výrobky s živými probiotickými kulturami, které upravují trávení. Zakysané nápoje je vhodné upřednostňovat zejména při zvýšeném riziku alergie.

 

Pro zachování rovnováhy v organismu a jeho správné funkce je třeba i během těhotenství vypít denně 1,5 - 2,5 tekutin, v době kojení se doporučuje příjem zvýšit až na 3 l. Dostatečný příjem tekutin během těhotenství pomáhá předcházet infekcím močového měchýře a zácpě, v době kojení je důležitý pro tvorbu mléka. Nápoje by měly být přijímány pravidelně v menších množstvích, polovinu celodenního množství dopoledne. 

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články