Jaká by měla být strava matky během těhotenství a kojení?

Každá matka si přeje, aby její děťátko bylo zdravé a dobře se vyvíjelo. Ale ne každá ví, do jaké míry může ovlivnit základ jeho zdraví během těhotenství a prvních měsíců po porodu, nejvýznamnějších obdobích v celém jeho životě.

 

Kvalita výživy budoucího, ale také již narozeného kojeného dítěte je do velké míry ovlivněna jejím stravováním. Je třeba mít na paměti hlavně to, že škodlivé látky z její stravy a okolí se dostávají do krve matky. Z krve přecházejí mnohé z nich do placenty a mohou poškodit vývoj plodu, po porodu do mateřského mléka a tak ovlivnit kojené dítě.

Pokud matce záleží na zdravém vývoji děťátka, měla by se důsledně vystříhat návykových látek, které poškozují nejen její zdraví, ale i vývoj dítěte.

 

Jsou to zejména:

Alkohol, který může natrvalo poškodit jeho nervový systém.

Kouření, ale i pobyt v zakouřeném prostředí, protože kouř obsahuje mnoho toxických látek. Kouření během těhotenství významně omezuje přísun kyslíku a živin k plodu. V důsledku toho se děti kuřaček rodí slabé, často i předčasně, po předčasném odloučení placenty, jejich porodní hmotnost bývá o 200 - 300 g nižší.

Drogy (heroin, kokain, morfium, a další), mohou způsobit smrt plodu, předčasný porod, těžké poškození, většinou s projevy hned po porodu.

Léky by měla nemocná těhotná a kojící matka užívat jen výjimečně a to vždy na předpis lékaře, který doporučí vhodné léky, bez účinků na dítě.

Jídelníček těhotné a kojící matky

Měl by se skládat z pestré, zdravé stravy.

 

Často se přirovnává k potravinové pyramidě:

její základ tvoří obiloviny a výrobky z nich, brambory, rýže (5 porcí denně).

Na druhém stupni pyramidy stojí ovoce a zelenina (5 porcí denně).

Další v pořadí důležitosti je mléko. Každý den by strava měla obsahovat nízkotučné mléko (0,5 - 1 litr), tvaroh, sýry, zakysané mléčné výrobky (3-4 porce denně).

Vhodné je také maso (nikdy ne syrové), zejména drůbež, ryby, (2 porce denně) či vejce (ne více než 3 týdně).

Špičku pyramidy tvoří živočišné tuky, cukr, sůl, káva, které je třeba konzumovat střídmě. 

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus