Káva a neplodnost?

Během těhotenství mnoho žen přirozeně ztrácí chuť na kávu nebo mají pocit na zvracení, takže její pití automaticky vylučují nebo omezují.

 

Může se jednat i o ochranný mechanismus organismu před poškozením plodu. Podstata dějů však není vysvětlena.

Na základě několika studií je známo, že zvýšená konzumace kofeinu (4 a více šálků kávy) může prodloužit dobu početí z hlediska plodnosti mužů. U těchto mužů byla zjištěna snížená mobilita a hustota spermií, a také vyšší výskyt mrtvých spermií.

Také u novorozenců, jejichž matky měly zvýšený příjem kofeinu během těhotenství, byla nižší porodní hmotnost v důsledku sníženého prokrvení placenty, snížené hmotnosti placenty. Nebyla nalezena souvislost s rizikem vrozených vývojových vad, změn chování novorozenců a předčasných porodů u žen se zvýšeným příjmem kofeinu.

 

Obsah kofeinu v různých dostupných nápojích varíruje:

Káva pražená filtrovaná 43-84 mg / 100 ml nápoje
Káva instantní 13-27-47-73 mg / 100 ml nápoje
Káva pražená překapávaná 13-78-100 mg / 100 ml nápoje

Čaj balíčkový / louhován 5 min. / 22-36 mg / 100 ml nápoje
Čaj lístkový / louhován 5 min. / 20-32 mg / 100 ml nápoje
Cola 2-19 mg / 100 ml nápoje 

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus