Jak se probiotika dostanou do střev?
Aby se příznivý efekt probiotik dostavil, je třeba, aby se dostaly do střeva dítěte neporušené. Zde je nejzávažnější problém při podávání probiotik ve formě jogurtů a dalších kyselomléčných přípravků.
Dnes se totiž vyrábějí mléčné produkty z mléka, které je sterilizováno, pasterizováno. Jinými slovy to znamená, že mléko je zcela zbaveno mikroorganismů - těch špatných, ale i těch dobrých. Aby obsahovalo probiotika (jak to slibuje obal) výrobce do kyselomléčných výrobků přidává probiotika uměle. Bohužel, probiotika jsou živé mikroorganismy a například v jogurtu nebo v kyselém mléce během skladování postupně klesá obsah přežívajících probiotických kmenů. Po snědení je na jogurt dále provedený útok kyselinami hned v žaludku. Mnoho jogurtů - hlavně levnějších nebo těch dříve vyrobených může v této fázi zcela ztratit probiotickou účinnost. Do střeva se nakonec nedostane dostatečné množství životaschopných probiotik.
Proto je výhodnější, pokud probiotika budete užívat v některé formě dodávané některým renomovaným výrobcem. (Většinou jsou to stejné probiotické preparáty, jaké kupují ve velkém i mlékárenské firmy...) Na rozdíl od jogurtů jsou však probiotika, které koupíte v lékárně, přesně dávkované a ve formě, která funguje. Jinými slovy - v lékárně se prodávají probiotika, jejichž množství je garantováno. Pokud například užijete tobolku s probiotiky, ta je speciálně uzpůsobena na to, aby přepravila probiotika přes nepřátelské kyselé prostředí v žaludku. Například tobolka je vyrobena tak, že se v žaludku vůbec nerozpustí. Otevře se až v zásaditějším prostředí střeva, kde se probiotika mohou hned začít množit a příznivě ovlivňovat zdraví dítěte či dospělého.
Tolik k technologii, jak dostat probiotika do střeva bezpečně.
V přirozené potravě (mateřské mléko, nepasterizované mléčné výrobky, nepasterizovaná brynza, kýška) se při pravidelném příjmu těchto potravin do střeva dostává přiměřené množství probiotik. Jsou známé oblasti, kde se pil například kefír a zároveň se tito lidé dožívali vyššího věku a ve zdraví. V dnešní době však mléčné výrobky nemají tyto vlastnosti, a tak není dobré spoléhat se na "přirozený" obsah probiotik v mléčných výrobcích. Ty jsou totiž zbavené všeho živého.