Cholera

Cholera je akutní infekční onemocnění, které postihuje trávicí trakt. Původcem onemocnění je bakterie Vibrio cholerae, která produkuje enterotoxin. Způsobuje rozsáhlé epidemie až pandemie.

 

Příčiny:

Bakterie Vibrio cholerae vytvářející enterotoxin, tj. toxin poškozující sliznici střeva.

Cholera se přenáší kontaminovanou vodou a potravou.

Zřídka je přenesena z osoby na osobu.

Má krátkou inkubační dobu (hodiny až 5 dnů).

 

Symptomy:

Většina nakažených při choleře nemá vážnější příznaky, ale přesto je bakterie přítomna v jejich stolici během 7-14 dnů.

U méně než 10% infikovaných se vyvíjí jako typická cholera, charakterizovaná výraznou bolestí břicha, vodnatým průjmem, nevolností a zvracením, které vede k těžké dehydrataci a dokonce i k úmrtí, pokud není léčena.

Silný průjem a zvracení mohou směřovat ke ztrátám tekutin a důležitých iontů (jako draslík, sodík), k dehydrataci, k poruchám ledvin a k acidóze (snížení pH krve).

Nízký krevní tlak a ztráty draslíku a / nebo jiných iontů mohou vést k zástavě srdce a oběhovému selhání.

 

Diagnostika:

Diagnóza se stanoví na základě klinického obrazu. Stolice je vodnatá, má charakter rýžového "vývaru" s vločkami hlenu.

Cholera může být potvrzena až po nálezu Vibrio cholerae ve stolici pacienta.

Vyšetření krve - stanovení hladiny iontů, kreatininu.

 

Léčba:

Rehydratace - doplnění tekutin.

Podávání glukózy a iontů v infuzích.

Antibiotika - tetracyklin, chloramfenikol, erytromycin a jiné.

Prevence v endemických oblastech:

Mytí rukou a to nejen po toaletě.

Upřednostnit potraviny, které prošly hygienickou kontrolou.

Nejbezpečnější je pít vodu z uzavřených lahví. Když není dostupná kupovaná balená voda, voda by se měla převařit či chemicky čistit. Vařit vodu je potřeba minimálně pět minut.

Přenosné vodní filtry nejsou doporučeny v endemických oblastech.

Vakcína proti choleře může poskytnout ochranu na několik měsíců.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus