Salmonelóza (salmonela)

Salmonelóza je infekční bakteriální onemocnění vyvolané netyfoidní salmonellou. Člověk se nakazí kontaminovanou potravou, která nebyla dostatečně tepelně zpracována, např.. mléko, vejce, salám, majonéza, zmrzlina, ...

Bakterie se dostanou do tenkého střeva, poškozují buňky a vyvolávají zánět, což se projeví průjmem. Při těžkých formách mohou přecházet i do krve. Příznaky se objeví již za 8 - 10 hodin po snědení infikovaných potravin.

 

Příznaky:

Lehká forma může probíhat bezpříznakově

Malátnost

Nevolnost, zvracení

Křečovité bolesti břicha

Horečka (do 39 ° C)

Průjem - řídká stolice nejprve normální barvy, později má zelenavou barvu

 

Diagnostika:

Salmonelóza se diagnostikuje klinickými příznaky, vyšetřením stolice, příp. moči a krve, pokud se jedná o těžší formy postihující i jiné orgány.

 

Léčba:

Salmonelóza se léčí hlavně rehydratací organismu, protože průjmem odchází z těla hodně vody a minerálních látek. Antibiotika se podávají pouze u pacientů s jinou přidruženou nemocí nebo u zesláblých pacientů s cílem předejít dalším komplikacím.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus