Hormonální antikoncepce - Tabletky

Nejlepší je brát pilulku ve stejný denní čas, a to nejlépe večer, dokud je nejvyšší hladina hormonů v krvi. Základem nejmodernější tabletky je hormon drospirenon, který dokáže zabránit zadržování vody v těle, a tím i ubývá na hmotnosti.

U tablet s vyšším obsahem estrogenu skutečně někdy dochází k opačnému efektu, a tedy i k možnému přibírání na váze. Odborníci upozorňují, že méně strachu z otěhotnění, a tím pádem i méně stresu, dokáže u některých žen vyvolat i větší chuť k jídlu.

V Čechách se předepisuje hormonální antikoncepce až od patnácti. Od kdy mohou mladé dívky užívat antikoncepci, je velmi individuální. Až gynekolog může určit, zda je zralá na užívání antikoncepce.

V případě, že začne žena užívat antikoncepci první den menstruace, je chráněna okamžitě. Pokud ne, musí prvních sedm dní užívání tablet používat i jinou formu antikoncepce, například kondom. Horní věková hranice pro hormonální antikoncepci v současnosti neexistuje, to znamená, že tabletky se mohou užívat prakticky až do skončení pravidelných menstruačních cyklů, což v našich podmínkách představuje zhruba 50 rok života.

 

Rizika - kdo nesmí antikoncepční pilulky užívat

Podle vyjádření gynekologů jsou běžné formy antikoncepce, kterou svým pacientkám doporučují bezpečné, přirozeně, pokud je žena zdravá. Hormonální antikoncepce (HAK) by se měly vzdát ženy, pokud trpí nějakými zdravotními problémy, nebo se dopouštějí prohřešků, které se s antikoncepcí nemusí dobře snášet. Zvážit je třeba několik faktorů: věk ženy, zdravotní stav, skutečnost, zda již rodily a zda mají pravidelný, nebo jen náhodný sexuální styk. Rozhodnout o druhu antikoncepce by měl zejména gynekolog, který zná ženin zdravotní stav a zváží všechna rizika.

HAK by se neměla předepisovat ženám, které mají tromboembolickou nemoc, a to i v případě, pokud se vyskytuje v rodině. Hormonální antikoncepce je kontraindikovaná i při náhlých cévních mozkových a srdečních příhodách, například při infarktu nebo stavech po infarktu myokardu.

Je nevhodná pro ženy, které prodělaly rakovinu prsu nebo jiná zhoubná či onkologická onemocnění vnitřních nebo vnějších ženských rodidel. Nepodává se v těhotenství, ani v šestinedělí, během laktace, protože snižuje tvorbu mateřského mléka. Nevhodná je pro ženy s onemocněním srdce a ledvin, pro silné migrenózní bolesti hlavy, při zvýšeném krevním tlaku, při vyšších stádiích cukrovky, při žlučníkových kamenech a onemocněních.

Opatrné by měly být i ženy starší 50 let, kde jim hrozí zvýšené riziko srdečních onemocnění. Užívání antikoncepce je vhodné konzultovat s lékařem i v případě, pokud jsou například kuřačky. U mladých žen vede kouření společně s užíváním hormonální antikoncepce k desetinásobnému zvýšení rizika infarktu myokardu, cévní mozkové příhody a dalších kardiovaskulárních chorob. Toto zvýšení je ještě výraznější u žen po 45. roce života. Uživatelka hormonální antikoncepce by se měla být v případě atypických bolestí v podbřišku nebo v končetinách obrátit na lékaře.

 

Rozdělení tabletek:

A. Pilulky - hormonální kombinovaná antikoncepce

Primárním účinkem hormonální kombinované antikoncepce je potlačení ovulace estrogenem a gestagenem obsaženým v tabletě. Dalšími vedlejšími efekty s antikoncepčním účinkem, jsou změna kvality výstelky děložní dutiny, zahuštění hlenu děložního hrdla, který se stává nepropustným pro spermie.

Kombinované antikoncepční pilulky dodávají tělu estrogen a progestin (syntetická forma progesteronu) v různých množstvích, v závislosti na druhu tabletky. Pilulky jsou baleny tak, že 21 dní užívá žena jednu tabletu denně, a pak je na 7 dní vysadí. Během těchto 7. dnů žena dostane tzv.. anovulační menstruaci (krvácení bez uvolněného vajíčka). Po skončení těchto 7. dnů žena začne užívat další balení pilulek, i přesto, že stále může krvácet.

Další tabletky jsou baleny tak, že 21 dní je třeba užívat pilulky obsahující hormony a následujících 7 dní tabletky, které hormony neobsahují. Nehormonální pilulky podporují zvyk brát pilulku každý den. Mohou se také vynechat. Jsou jiné barvy než tabletky obsahující hormony. Obyčejně menstruační krvácení začne v období užívání nehormonálních tabletek během 7. dní. Ať už menstruace skončila nebo ne, s užíváním dalších tabletek se začne po skončení poslední pilulky z balení, které vlastně obsahuje 28 tabletek.

 

Existují tři typy kombinovaných antikoncepčních pilulek:

Monofázové antikoncepční pilulky

Jejich podstata je zahrnuta v tom, že dodávají tělu stejnou, neměnnou dávku estrogenu a progestinu průběhu celého cyklu. Pilulky se obvykle začínají užívat od 5. dne cyklu (první den menstruace se považuje za první den cyklu) po jedné tabletě denně po dobu 21. dní. Dva až čtyři dny po užití posledních tabletek nastává krvácení ze spádu nebo tzv.. anovulační krvácení. Některé preparáty obsahují 28 tablet, přičemž v posledních 7. je jen placebo (tableta neobsahující hormony). V době jejich užívání se objevuje již zmíněné krvácení.

 

Dvoufázové antikoncepční pilulky

Tyto přípravky imitují (napodobují) přirozený hormonální cyklus, čímž se snižuje celkové množství určitých hormonů. Při dvoufázových přípravcích zůstává dávka estrogenu během 21. dní neměnná. Pro zvýšení antikoncepční spolehlivosti obsahují tablety pro prvních 10 až 11 dnů poměrně nízkou dávku progesteronu, která ještě stačí k zabránění ovulace. V druhé části cyklu je obsah gestagenu v tabletách dvojnásobný.

 

Třífázové antikoncepční pilulky

Tak jako dvoufázové tabletky i tyto imitují přirozený hormonální cyklus a současně by měly dosáhnout lepší pravidelnost cyklu. 21 tabletek jednoho balení jsou rozděleny v poměru 6 - 6 - 9 (nebo 6 - 5 - 10). Obsahují různé koncentrace hormonů, přičemž v některých přípravcích je hladina estrogenu neměnná. V jiných se může měnit.

 

Jak se užívájí perorální antikoncepční pilulky

Kombinované antikoncepční pilulky musí předepisovat lékař. Obsahují dva druhy hormonů podobných těm, které se přirozeně produkují ve vaječnících - estrogen a progesteron. Užívají se perorálně, tj. přes ústa a obsahují velmi nízké dávky hormonů. Obvykle existují dva typy balení antikoncepčních pilulek. Balení obsahuje 21 pilulek, to znamená, že 21 dnů žena užívá pilulky každý den, pak následuje 7 denní pauza, kdy se tabletky neužívají. Zřídkakdy se může vyskytnout i 1 měsíční balení, které může obsahovat i 28 pilulek, přičemž 21 z nich obsahuje účinné hormony. Zbývajících 7 tabletek je obvykle jiné barvy a neobsahují hormony.

Účinek se ztrácí pokud se tabletka použije o 12 hodin později, nebo při zvracení nebo průjmovitém onemocnění. Některé léky mohou rovněž snížit účinnost tohoto druhu antikoncepce, tehdy je nutné poradit se se svým lékařem. Kuřačky nemají užívat kombinovanou hormonální antikoncepci.

V současnosti veškeré kombinované hormonální antikoncepce obsahují dávku estrogenů nižší než 50 mg, tedy jedná se o nízkodávkované kontraceptiva. Ve snaze snižovat některé nežádoucí vedlejší účinky, jako napětí v prsou, nucení na zvracení, případně bolesti hlavy, výrobci uvádějí na trh přípravky se stále nižší dávkou estrogenů. Velmi nízká dávka estrogenu, která je obsažena v jedné tabletě je 15 mg a je určena zejména pro mladé, astenické ženy, nebo naopak pro ženy v období blízkém klimakteriu, kde je nízká dávka dostatečná a bezpečná pro udržení pravidelného cyklu. Na druhé straně u žen s nepravidelnostmi cyklu je žádoucí podat tablety s vyšší dávkou estrogenů.

 

Výhody hormonálních tabletek

Jsou účinné, zejména pokud se užívají správně. Každá žena musí být před zahájením užívání hormonální antikoncepce gynekologicky vyšetřena. Mohou se užívat od dospívání až po menopauzu. S jejich užíváním lze přestat v podstatě kdykoliv. Užívání tabletek neovlivňuje zdraví budoucího dítěte ani nevyvolává potrat.

 

Nevýhody hormonálních tabletek

Ženy může při užívání pilulek nutit na zvracení (nejčastěji první 3 měsíce, zejména při tabletách s vyšším obsahem estrogenů), ke krvácení nebo špinění mezi menstruacemi (zejména pokud žena zapomene užít antikoncepční pilulky), mírné bolesti hlavy, citlivosti prsů, případně náladovosti. Antikoncepční pilulky nejsou prevencí proti pohlavně přenosným chorobám, včetně HIV a AIDS.

 

B. Hormonální jednosložková antikoncepce - minipilulky

Je to metoda hormonální antikoncepce založená na kontinuálním udržování hladiny gestagenů v organismu. Primárním mechanizmem účinku je zastavení ovulace. Uvedená metoda se může aplikovat v různých formách, perorální (tablety), injekční, implantáty (podkožní), vaginálními kroužky. Z hlediska bezpečnosti užívání těchto přípravků patří téměř totožné podmínky jako při antikoncepci dvousložkové.

 

Výhody minitabletek

Tento druh antikoncepce je účinnější u žen nad 40 let, kdy dochází k přirozenému snižování plodnosti. Podávání gestagenu v tomto období života ženy nahrazuje jeho přirozený úbytek. Pravidelné užívání hormonu gestagenu (každý den ve stejnou dobu), způsobuje takové změny v hlenové zátce děložního čípku a na sliznici dělohy, které ztěžují průnik spermií, nebo uhnízdění oplodněného vajíčka v ní. Minipilulka se snadno používá, je vhodná pro kojící ženy, ale i pro starší ženy, protože nemá estrogenní vedlejší účinky.

 

Nevýhody minitabletek

Může způsobit nepravidelnosti v menstruačním cyklu s obdobími krvácení nebo "špinění" Vedlejší účinky jsou minimální a mizí obvykle po 2-3 měsících. Někdy vynechá menstruace.
Pilulky musí předepisovat lékař a musí se užívat denně ve stejnou dobu, ne však více než 3 hodiny později než v jiné dny. Některá onemocnění, těžké průjmy jakož i některé léky mohou zabránit antikoncepčnímu účinku a tehdy je nutné použít po poradě s lékařem zvláštní opatření. Uživatelkám hormonální antikoncepce se nedoporučuje kouření.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Mechanické (bariérové) antikoncepční metody

Do této skupiny zahrnujeme kondom, klobouček na krček dělohy a pesar. Antikoncepce bariérovou metodou zamezí vstupu...
více…

Spermicidy

Spermicidní látky vytvářejí chemickou bariéru, která zabíjí, nebo odstraňuje odpad spermie v pochvě, takže se...
více…

Chemické metody antikoncepce

Antikoncepce principem chemických metod znamená zavádění látek, které ničí spermie, tzv.. spermicidy do pochvy před...
více…

Antikoncepční tyčinka - podkožní implantát

Velmi oblíbenou metodou jsou podkožní antikoncepční tyčinky. Původní podkožní tyčinky pocházely z Finska a šlo o...
více…

Antikoncepční náplasti

Náplasti se staly moderní metodou léčení, jsou šetrnější k organismu a mají méně nežádoucích účinků. K...
více…

Slovník pojmů o antikoncepci

Antikoncepce Pod pojmem antikoncepce (kontracepce) se rozumí předcházení těhotenství, ochrana před oplodněním nebo...
více…

Charakteristika antikoncepce

Antikoncepce (kontracepce) znamená souhrnný název pro metody, které brání oplodnění a tak zabraňují vzniku...
více…

Pozor na nechtěné suvenýry z dovolené!

Léto uvolňuje vztahy. Přispívá k tomu nejen slunečné počasí, ale změna prostředí. Dovolená, kdy si bereme volno i...
více…

Tři důvody, proč ženy přibývají na váze

Nepříjemně přibíráte? A kde? Nejde jen o to, že ručička váhy leze výš a výš. Důležité pro udržení štíhlé...
více…

Akné a antikoncepce

Akné jako polyetiologické a polymorfní kožní onemocnění patří mezi nejrozšířenější dermatologické diagnózy...
více…