Akné,mléko a čokoláda

Hnědá, bílá. Hořká, mléčná. Ledová i horká ... Jen si, prosím, neběžte hned odlomit!

Čokoláda (v původním jazyce Aztéků - xocolatl, tedy "hořká voda") má zajímavý původ i historii, ale o tom někdy jindy. Teď jsem chtěl udělat další pokus oponovat rozšířenému názoru, že čokoláda zhoršuje akné, ba prý ho dokonce vyvolává. V roce 2005 bylo zveřejněno několik prací, které, zdá se, definitivně vyvracejí tento předsudek vůči čokoládě. Dlouhodobé pozorování dívek a chlapců v pubertě neukázalo, že by pojídání čokolády zvyšovalo riziko, četnost nebo intenzitu akné. Samozřejmě, neznamená to, že budete jíst čokoládu místo chleba!

A nedělejte to zejména s čokoládou mléčnou! Proč? Protože už nejméně od roku 2004 se hromadí důkazy o tom, že pokud je ve stravě něco, co negativně ovlivňuje stav akné, tak je to mléko a vše, co se z něj vyrábí. Velká studie Harvardské univerzity například ukázala, že dívky ve středoškolském věku, které konzumují mléko a mléčné výrobky v největší míře (3-4 porce denně) mají o 20-40% větší riziko vzniku komplikovaného akné. Akné podle této studie zhoršuje plnotučné mléko, odtučněné, ba i sušené. Zhoršují ho i zmrzliny, cottage cheese a smetanové výrobky. No a protože i reklama o mléčné čokoládě tvrdí, že v každé krabičce je sklenice plná mléka, tak bych s tou mléčnou čokoládou byl opatrný. Zatím není jasné, zda akné zhoršují hormony kravského mléka nebo jeho vysoký obsah jódu, ale to Vám může být jedno.

Neříkám, že nesmíte pít kravské mléko a jíst mléčné výrobky, ale pokud je akné problém, jenž vás trápí a musíte užívat proti akné i léky, tak byste mi mohli věřit: důsledně omezte příjem těchto rizikových potravin na minimum. Vápník lze zajistit z lepších zdrojů. Informujte se o nich.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus